Меркел иска нова глава в отношенията на Германия с Полша

Последно обновяване: 18:31 | 10 февруари 2018
Редактор: Лилия Чалева
Сн.: БТА
Меркел очаква трудни разговори с Полша относно квотите за бежанци
Ангела Меркел иска да бъде отворена нова глава в германо-полските отношения, които от няколко години са много обтегнати. stat
Тя заяви това в седмичното си обръщение в интернет, предаде Франс прес.

Изказването на Меркел бе направено броени дни преди в Берлин да пристигне оча. Това, според Меркел, ще е "повод да се отвори нова глава в германо-полските отношения, които са стабилни, въпреки че има разногласия по някои въпроси".

Визитата на Моравецки ще се осъществи в момент, в който Варшава си навлече гнева на Берлин и Брюксел по въпроса за правовата държава в Полша, както и заради отказа си да приеме квотите за разпределение на бежанците и законодателните промени, предвиждащи наказания за използването на израза "полски лагери на смъртта", когато се говори за лагерите на нацистите по време на окупацията на Полша през Втората световна война.

По въпроса за бежанските квоти разговорите се очертават много трудни, защото още в средата на януари новото полско правителство предупреди, че няма да промени мнението си.

Днес Меркел заяви, че разчита разговорите да приключат с намирането на "европейски и солидарни решения".

„По въпроса за разпределението броя на бежанците сме на различни позиции и преговорите трябва да продължат. Залагам на това, че ще намерим единно и европейско решение” , каза Меркел.

На 20 декември след месеци на предупреждения Европейската комисия задейства срещу Полша безпрецедентна процедура, която може да я лиши от правото й на глас в ЕС, ако не се откаже от пораждащите полемика реформи на съдебната система. По този въпрос днес Меркел припомни, че всички страни членки на ЕС са се ангажирали да спазват принципите на правовата държава.

В изявлението на Меркел не стана дума за спорния въпрос между Берлин и Варшава за евентуални репарации, свързани с Втората световна война.

Миналия месец по време на визита в Берлин новият полски външен министър Яцек Чапутович се опита да успокои напрежението по тази тема, уверявайки че дебатите по този въпрос не трябва да навредят на германо-полските отношения.

Във връзка с приетите неотдавна законодателни промени в Полша, предвиждащи наказания за онези, които използват формулировката "полски лагери на смъртта", Меркел каза, че няма да се меси по този въпрос, защото "ние като германци сме отговорни за случилото се по време на Холокоста и националсоциализма", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.