2-годишно дете от Пловдив е със съмнение за морбили

Последно обновяване: 20:51 | 17 март 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Предстои лабораторно потвърждение на случая
Министерството на здравеопазването е получило информация от РЗИ-Пловдив за случай със съмнение за морбили. stat
Става дума за 2-годишно дете от пловдивския квартал "Столипиново", което е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение, съобщиха от Министерството.

В болницата след 3 дни се получава характерния за болестта обрив. Няма данни на детето да е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст.

По информация на близките семейството е пребивавало скоро в Германия и Румъния.

Предстои лабораторно потвърждение на случая в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар.

Министерството на здравеопазването съобщи преди два дви, че взима превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на страната.

Повод за това е епидемията от морбили, която продължава да се разпространява в Румъния. Здравните власти там съобщават за 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2016

Здравните власти обявиха грипна епидемия за градовете Хасково и Харманли. Тя е в сила от утре до 4 януари. В грипна епидемия е и Пернишка област.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.