Плевнелиев и други политици зоват Тръмп да не вярва на Путин

Последно обновяване: 14:29 | 11 януари 2017
Сн.: Bulphoto
Президентът Росен Плевнелиев е подписал тревожно обръщение към Доналд Тръмп
Президентът Росен Плевнелиев и още 16 европейски политици споделиха с Доналд Тръмп опасенията си от един „нов голям пазарлък“ (на САЩ) с Русия. stat
Тяхното писмо с дата 9 януари е публикувано от „Вашингтон пост“.

Пазарлъкът, според тях, ще застраши „мира, предвидимостта и сигурността, които американци и европейци създадоха заедно“ след студената война.

Акценти в писмото са тревогата за Украйна и заплахата откъм Русия и нейния държавен глава.

„Би било голяма грешка да се прекратят сегашните санкции против Русия, или да се приеме разделянето и подчиняването на Украйна“, предупреждават 17-те.

Това - поясняват те - би деморализирало онези, които се стремят към евроатлантическа ориентация на тази страна, би разтърсило и доверието в Америка сред нейните съюзници в Европа и другаде.

Специално внимание се отделя в писмото до Тръмп на руския президент:

„Не се съмнявайте: Владимир Путин не е съюзник на Америка. Нито е достоен за доверие международен партньор. Двамата президенти, които ви предшестваха (т.е. Буш-младши и Обама) се опитаха по свой начин да сътрудничат с Русия в дух на доверие и приятелство. Голяма грешка: Путин прие техните добри намерения като възможности.“

„Путин не иска величието на Америка – подчертават подписалите писмото 17 европейци, намеквайки за предизборния лозунг на Тръмп „Да направим Америка отново велика“. „Като ваши съюзници ние го искаме (величието)“, добавят те.

В писмото бъдещата администрация на САЩ е призована да бъде твърда в защитата на мира, атлантическата мощ и свободата.

„Украйна има нужда от подкрепа; фронтовите държави се нуждаят от вашето постоянство и решимост. И преди всичко Русия трябва да види, че когато сме нападнати, ние ставаме по-силно, а не по-слаби“, заявяват в заключение 17-те.

Писмото е подписано от политици предимно в Централна и Източна Европа, заемали по-рано ръководни постове. Сред тях са бившите президенти на Румъния (Траян Бъсеску), Естония (Томас Хендрик Илвес), и (Латвия) Вайра Вике-Фрайберга.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 471
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.