ЕК разрешила заема на НЕК заради правилната ни политика

Последно обновяване: 09:51 | 19 декември 2016
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: БГНЕС
Теменужка Петкова заявява, че България е изпълнила всички законови изисквания при отпускането на заема от бюджета за НЕК
Заемът за НЕК, с който компанията се разплати за оборудването на АЕЦ "Белене", е компенсация за водената от държавата политика за втората ядрена централа. stat
В този случай отпуснатият от бюджета заем не е държавна помощ, е становището на Европейската комисия по казуса.

Решението е оповестено в писмен отговор на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, цитиран от Инвестор.

България е подала нотификация за допускане на държавна помощ за НЕК на 29 септември. Още на 20 октомври от Брюксел са уведомили българските власти, че въз основа на наличната информация този заем може да се разглежда като компенсация и изисква още доказателства, за да даде крайното си становище.

От отговора на Петкова става ясно, че ЕК е изпратила писмо до Министерството на финансите, което води кореспонденцията по казуса, на 2 декември 2016 година. С него Брюксел препоръчва да бъде изтеглена нотификацията за изключение от правилата за държавна помощ за НЕК.

Теменужка Петкова заявява, че България е изпълнила всички законови изисквания при отпускането на заема от бюджета за НЕК. Формално решението на Министерския съвет за отпускането на средствата обаче е от 30 ноември. С него се нарежда на Министерството на енергетиката да преведе малко над 601 млн. евро на НЕК. Седмица по-късно държавната компания изплати тази сума на "Атомстройекспорт" и така погаси дълга си за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене".


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обвиненията по проекта АЕЦ "Белене"


Таско Ерменков
депутат от БСП
Методи Андреев
депутат от ГЕРБ
57%
гласували: 268
43%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

16 ноември 2017

БАН представи поръчан от правителството доклад, според който АЕЦ "Белене" може да бъде построена и ще бъде жизнеспособна.


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.