МС одобри Истанбулската конвенция, нямало да има ”трети пол”

Последно обновяване: 12:46 | 3 януари 2018
Сн.: БТА
Екатерина Захариева: Няма да одобрим еднополовите бракове
Министерски съвет прие Закон за ратификация на Истанбулската конвенция, която е срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета. stat
Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на външните работи  Екатерина Захариева.  

Бурни дебати съпътстваха правителственото заседание, на което бе прието да ратифицираме Истанбулската конвенция, призна външната министърка Екатерина Захариева. Основните й противници са Обединените патриоти, които излязоха преди дни и с декларация срещу ратифицирането. Според тях тази конвенция узаконява еднополовия брак.
Очевидно и техните представители в МС Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са упорствали до последно.

Решението не е било взето единодушно, призна Захариева.  По думите й националистите са се подвели по текста за равнопоставеност на половете, ставало дума за това да няма домашно насилие и да се разчупят стереотипите с посягането върху жени и момичета, и изнасилването им. 

Ратификацията няма да доведе до промяна в Конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове, заяви Захариева, като се позова на анализ на юристи.

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“. Във връзка с притесненията на представители на Патриотичния фронт, че конвенцията е врата към признаването на третия пол,

Захариева поясни, че ако е нужно, при ратифицирането на документа от Народното събрание ще бъде гласувана и обяснителна декларация, която гарантира, че няма да има промени в българската конституция.

Конвенцията беше подписана миналата година, напомни Захариева и работна група в правосъдното министерство с участието на ведомства и неправителствени организации е работило по текстовете на конвенцията и закона за ратификацията в продължение на една година. Конвенцията е приета единодушно на заседание на Съвета за съдебна реформа.

Целта на Истанбулската конвенция е да може от ранна детска възраст да се разчупят стереотипите за това, че жената в някои части на света е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително и на изнасилвания в семейството, и възпитание в толерантност и зачитане на равенството на половете, нещо, което е и основен принцип в нашата Конституция, посочи външният министър.

Конвенцията е добра и за мъжете, защото чрез нея се променя стереотипната представа, че мъжът задължително трябва да осигурява препитанието на семейството.

В отговор на въпрос министър Захариева каза, че с ратификацията на Конвенцията не се въвежда "трети пол" и допълни, че Конвенцията извежда защитата на правата на жените и мъжете на най-високо ниво и ратифицирането й ще постави България "на картата на правовите държави с високи стандарти на защита".

Захариева подчерта, че Конвенцията не въвежда нещо, което да го няма в българското законодателство и в Конституцията, но извежда задълженията на държавата и обществото на по-високо ниво на образование, защита, мерки и помощ, ако се стигне до домашно насилие.

Министърът призна, че според Конвенцията поемаме задължение да обучаваме и децата в училище в толерантност между половете и разчупване на стереотипите, каквото и да означава това.

Министърът посочи, че Конвенцията е ратифицирана от 17 държави от ЕС, ние сме 18-ата. Ратификацията трябва да се състои в парламента, а по думите на Захариева ще има съпътстваща декларация към конвенцията, в която депутатите щели да изчистят недоразуменията.

Попитана дали Турция е игнорирана от българската програма за европредседателство, каквито твърдения е имало преди седмица в турски вестник, външният министър посочи, че не би коментирала публикации, по подчерта, че се поддържа постоянен контакт с турските колеги и тези в ЕК и напомни, че преди две седмици у нас беше на посещение турският министър, който отговаря по европейските въпроси.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За вота на недоверие на БСП и корупцията


Корнелия Нинова
председател на БСП
Тома Биков
депутат от ПГ ГЕРБ
74%
гласували: 156
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

Правителството прие промените в Плана за управление на Националния парк "Пирин", с което се дава възможност за строителство на втори кабинков лифт в Банско.


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.