Иван Кръстев: 2015 г. е 11 септември за Европа

Последно обновяване: 07:56 | 11 август 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Имигранти демонстрират покрай река Тибър в Рим против европейската миграционна политика
Кризата с бежанците от 2015 г. за Европа е еквивалентен на събитията, които белязаха САЩ на 11 септември 2001 г. stat
Това е тезата на Иван Кръстев - блестящ политолог, отличаващ се с остър език, който живее в столицата на България, но има добри контакти с цяла Европа и САЩ. През последните години Кръстев е много търсен за коментари относно европейските перспективи и дебатите за бъдещето на Общността. Баварският ежедневник "Зюдойче цайтунг" предлага на вниманието на читателите неговия поглед върху цялостната ситуация в Европа, предаде "Фокус".

Според Кръстев с бежанската криза се е променило всичко - тя е тук, за да остане, е първата констатация на българския политолог. Материалният дисбаланс в днешния свят е по-осезаем от всякога - достатъчни са само няколко клика в интернет, за да се види това. Войните и демографските кризи контрастират ярко с богатите райони на света.

Когато става въпрос за бежанци, най-важната дума е "неравенство", защото тя обяснява привличането им към по-развитата част от света. Не става въпрос само за богатство, но и за сигурност, върховенство на закона, а чрез тях - за правата на човека, при това за милиони хора.

Глобализацията превръща света в едно село, "но това село живее под диктатура - тази на глобалното сравняване". Кръстев напомня думите на Реймон Арон: неравенството между народите приема смисъла, който някога е имало неравенството между класовете".

Бежанската криза изостри напрежението в няколко района на Европа. Най-значими е разделението между стария и новия ЕС, между Изтока и Запада. Защо страните от Източна Европа реагират алергично към желанието за солидарност, в чиято основа всъщност е проблемът с бежанците?

Не става въпрос просто за егоизъм, твърди Кръстев. Става въпрос за коренно различен исторически опит. Кръстев описва огромната миграционна вълна от страни като Полша, Румъния и България след разпадането на Източния блок - големи групи силни, често добре образовани младежи, които отидоха в западните страни на ЕС. Общо 2,1 милиона българи живеят в чужбина по данни от 2011 г., докато в България останаха седем милиона. Това е драматично. Възрастните, останалите в родината си, се чувстват заплашени.

В допълнение, бившите комунистически държави са се сблъсквали с космополитизма и преди - като държавно наложена идеология. Хуманитарното очарование отдавна е изчерпано. Страните от Източна Европа са образувани от мултикултурни империи, които са били разделени с насилие и жестокост, за да се образуват националните държави.

Спомените в тези страни са изпълнени с етнически конфликти. Като добавим и проблемът с ромите, то не са изненадващи съмненията, че шансовете за интеграция на чужденци и мигранти в тази част от Европа са твърде малки, коментира Кръстев.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 237
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Роботи ще ”заемат” 800 млн. работни места след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.