Симеонов: Има диктат на медиите, малтретират политици

Последно обновяване: 09:11 | 12 октомври 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: БТА
Според Валери Симеонов политиците получават призовки от медиите
Има диктат на медиите, те отправят призовки да се явите и за да получите 10-15 минути право да изложите своите тези, трябва да поемете риска да бъдете унижаван. stat
Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ по повод протеста на журналисти срещу натиска на властта. Той уточни, че го е гледал от прозорците на Министерски съвет, пред чиято сграда се проведе.

Симеонов подчерта, че защитава своята свобода на словото, но не би посегнал на свободата на словото на когото и да било. Той добави, че не се е отказал да заведе дело срещу няколко големи медии, защото бил обвинен в престъпление - че е заплашвал журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев.

На въпрос на водещата получил ли е призовка, за да дойде в Националната телевизия, вицепремиерът отговори:

"Не, за вас не, за вас не. Но често сме свидетели - по студията, особено по сутрешните блокове, политици, обществени фигури, хора с позиции да бъдат малтретирани. Аз не мога да приема, че това е нормално и че, както вече го казах и го написах, правото на свобода на словото е само право на журналистите. То е право на всеки човек".

На уточнението, че когато имат с какво да се похвалят, на политиците им е доста приятно да присъствате в телевизионните студия, Симеонов пък отвърна:

"А защо не допуснете, че въпросните политици, които толкова много мразите всички, всъщност са хора като всички останали, имат право на същите, имат същите права като всички останали и може би не идват, за да изживеят своите звездни 10 или 15 минути слава, а идват, за да могат да защитят някаква теза, да изложат своите тези. Политиците са хора като всички останали и те могат да грешат. Могат да се извинят, могат да кажат, че са сбъркали, а могат и да кажат, че ще съдят някого. И водещите също могат да сгрешат, както сгрешихте преди малко, мислейки, че лазим на четири крака, за да ви дойдем в студията".

На отговора на водещата, че тя не е казвала това, вицепремиерът все пак призна:

"Естествено, че не го казахте. Аз пресилих".


АНКЕТА: Има ли независими медии в България?


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
63%
гласували: 54
37%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.