Джамбазки и Ковачев с исторически успех за Македония

Последно обновяване: 12:29 | 9 февруари 2018
Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев направиха предложения за отпадане на роуминга
Евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев постигнаха историческа победа в ЕП за Македония. stat
 След повече от две години застой в отношенията между Европейския и македонския парламент, дължащ се на влошената вътрешнополитическа обстановка в страната през последните години, тази седмица в Страсбург се проведе 14-ото заседание на Съвместния парламентарен комитет между ЕС и Бивша югославска република Македония.

С общи усилия двамата български представители Ангел Джамбазки, ЕКР-ВМРО, който е и заместник-председател на Комитета от страна на ЕП, и Андрей Ковачев, ЕНП-ГЕРБ, внесоха предложения в заключителната резолюция с важни добавки, като искането за отпадане на роуминга, подобряване на ЖП и пътната инфраструктура и свързаността, които бяха приветствани и одобрени.

Това е изключителен успех, който, въпреки съпротивата от страна на гръцките представители в ЕП - членове на Комитета, безспорно потвърждава амбициите на Македония за добри съседски отношения по пътя към членство в ЕС и НАТО.

В този исторически момент, в който след десетилетия е възможно разрешаването на проблема с името на Македония, е от изключително значение лидерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да намерят воля и смелост за постигането на напредък без да се поддават на натиска на организирани протести от страна на крайни вътрешни и външни сили.

Докладът на Европейската комисия и резолюцията на Европейския парламент от 2016 година, както и приетата по-рано тази седмица от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани ясно очертават условията, които страната трябва да изпълни, за да започне преговорите за членство. Македонските партньори ясно се ангажираха със стъпки в тази посока, като изразиха своята благодарност към българското правителство и Българското председателство за оказаните подкрепа и сътрудничество по пътя към членство.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Насилената Галина, която писа на Борисов: Измива си ръцете!

Не се надявам на Бойко Борисов, въпреки че му хвърлям ръкавица - измива си ръцете с натиска от подпиращите го на трона псевдопатриоти и синодалните "духовници".