Доживотен затвор за 7 военни за опита за преврат в Турция

Последно обновяване: 12:23 | 11 октомври 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Седем военни бяха осъдени на доживотен затвор във връзка с опита за преврат
Истанбулски съд осъди седем военни на доживотен затвор във връзка с миналогодишния опит за преврат в Турция. stat
Те бяха намерени за виновни по обвинения, сред които опит за премахване на конституционния ред, съобщи снощи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Петима от военните получиха допълнително по още 200 години затвор за всеки от тях, а другите двама - по 166 години и осем месеца.

Военните са окупирали логистичен център на общината в Истанбул и джамия.

Турското правителство обвинява за опита за преврат на 15 юли 2016 г. ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ.

Преди дни Турски съд осъди на доживотен затвор 40 души, обвинени в опит за убийство на президента Ердоган по време на преврата.

Още един турски офицер, издирван от властите в Анкара за участие в преврата от юли 2015 г., е потърсил политическо убежище в Гърция, съобщи по-рано днес вестник "Вима".

Въпросният офицер е на 35 години и е работил в турската полиция. Той е служил в сектора, занимаващ се с подслушвания на телефони.

Според твърдения на офицера повдигнатите срещу него обвинения от турския президент били за това, че той бил използвал притежаваната от него информация от подслушваните телефони, за да окаже съдействие на превратаджиите.
Представители на гръцката полиция и разузнавателната служба са се заели с разследването на случая. Турският офицер е влязъл в Гърция без документи за пътуване.

Наскоро гръцки съд отказа да изпълни искания на Анкара за екстрадиция на турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат в Турция.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 388
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.