Македония напредва към преговори за присъединяване към ЕС

Последно обновяване: 18:54 | 6 декември 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Жан-Клод Юнкер: Много сме доволни от работата на премиера Заев досега
Напредъкът на Бившата югославска република Македония от последните месеци е забележителен, заяви Юнкер на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. stat
Много сме доволни от работата на премиера Заев досега. Бихме искали да насърчим страната да продължи по този път. Много са важни отношенията със съседите - с България, с която бе подписан договор за приятелство, с Гърция. Очакваме започналият процес на реформи да продължи - в специалните служби, правосъдната система и обществена администрация. , каза Юнкер, цитиран от БТА.

Всички държави от Западните Балкани имат европейска перспектива, в следващите месеци ще оценим как да продължим с всяка от тях, добави председателят на Европейската комисия.

Юнкер каза, че наскоро е бил в "Македония", но смутено се поправи, че е бил "в Скопие", тъй като официално ЕК и нейните представители използват Бившата югославска република Македония /БЮРМ/, когато говорят за Македония.

Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че ако необходимите мерки бъдат предприети от правителството в Скопие в близките месеци, ЕС може да премине към следващата фаза и да даде безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване.

Това зависи от изпълнението на обещанията за реформи. Това е постижимо, ако всички в страната подкрепят изпълнението на тези задачи и осигурят възможно най-широко съгласие. Това е моят съвет, това е национална задача, добави Хан.

Премиерът Заев изрази очакването разширяването на ЕС да включва неговата страна. Правителството постига напредък в работната си програма.

Приятелството, изградено в последните месеци със съседите, показва вярата ни, че само така бихме се доближили до целите си за присъединяване към ЕС, допълни той.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.