ЕС дава на Западните Балкани 1 млрд. евро

Последно обновяване: 12:03 | 7 февруари 2018
Сн.: Shutterstock
ЕС осигури пари за присъединяването на Западните Балкани
Страните от Западните Балкани ще получат през 2018 г. над един милиард евро от Европейския съюз за подготовка за присъединяване. stat
Това се казва в декларация на Европейската комисия по повод приемането на новата Стратегия за разширяване на ЕС в Западните Балкани, съобщи ТАСС, цитирани от БТА.

От 2007 г. до 2017 г. ЕС е вложил над 8,9 милиарда евро в страните от този регион чрез Инструмента за предприсъединителна помощ. През 2018 г. се очакват още 1,07 милиарда евро, се казва в документа.

Новата стратегия на ЕС по отношение на балканските държави бе представена във вторник в Страсбург. В нея се говори за страни като Албания, Босна, Македония, Сърбия, Черна гора и Косово. Според оценката на представители на ЕК Сърбия и Черна гора могат да се присъединят към ЕС още през 2025 г.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че 2025-а не е срок, а възможност.  ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.