Бедствено положение в част от Европа заради летни бури

Последно обновяване: 17:20 | 11 август 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Бурята и лошо време застигнаха Италия
Ураганен вятър, дъждове и градушки връхлетяха голяма част от европейските страни. stat
В Австрия са нанесени щети на домове, наводнени са улици, цели дървета са повалени.

Мощният циклон засегна цялата страна. Пострадаха няколко души, а в източните райони бе временно преустановено движението на влакове заради паднали дървета върху железопътните линии.

Най-тежко пострадали от стихията са провинциите Долна Австрия, Щирия, Бургенланд и Виена.

Вятърът отнесе покриви на сгради и паркирани на къмпинги автомобили и изтръгна дървета от корените им.

Полицията затвори движението по важни магистрали, за да не се стигне до падания на дървета или пътни знаци върху автомобили заради силния вятър. Скоростта му на много места достигна 130 км/ч.

Пожарните и спасителни служби от снощи продължават с работата по ликвидиране на последствията от внезапно разразилата се стихия.

В резултат на метеорологичната обстановка временно бе спряно движението на влакове по някои направления в провинциите Бургенланд, Долна Австрия и Виена.

Ураганен вятър със скорост, достигаща до 130 км/ч, бушува и в Западна Словакия. Повредени са линии на електропреносната мрежа и са изтръгнати хиляди дървета, имаше и нарушения в автомобилното и железопътното движение поради блокирани участъци, съобщи словашката противопожарна и спасителна служба.

В словашката столица, където скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч, има отнесени покриви на сгради и технически съоръжения. Поради паднали дървета върху линии на електропреносната мрежа много райони на Братислава и околни населени места са били без електричество.

Teжка буря имаше и в Югозападна Полша, където са изкорени дървета, счупени са керемиди на покриви и електрозахранването е било прекъснато. Засегнати са около 5000 души.

Силна буря връхлетя вчера и хърватския полуостров Истрия, в Пула вятърът изтръгва дървета от корените им.

Около 50 души са пострадали в резултат на лошото време в Италия. Торнадо удари остров Албарела, в района на Венеция.

Местни медии съобщават, че един човек е в неизвестност. Жена е пострадала сериозно от паднало дърво и е била транспортирана с хеликоптер в болница. Около 50 други пострадали също са потърсили медицинска помощ. Сред засегнатите от лошото време са и германски граждани, почиващи в средиземноморската страна.

Лошо време за кратко и в България

В събота привечер и преди полунощ над западните части на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури. Възможни са градушки и локални интензивни превалявания. Около и след полунощ и в сутрешните часове явленията бавно ще се преместват на изток и ще бъдат най-активни в централните части на страната.

В неделя в централните и част от западните райони максималните температури ще бъдат от 20 до 24, 25 градуса. Там ще има мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици, на места градушки и силен вятър. Не са изключени и силни валежи и локални наводнения, най-вече в централните части на страната, разположени в близост до планински препятствия.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За причините за наводнението в Мизия


Инж. Венцислав Василев
областен управител на Враца
Д-р Виолин Крушовенски
кмет на Мизия
11%
гласували: 340
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

7 октомври 2016

Близо 480 души са загинали в Хаити според последна равносметка за жертвите от особено мощния ураган Матю, бушувал в Карибския район преди да се насочи към югоизточното крайбрежие на САЩ. Четири са жертвите в Доминиканската република, големи щети има в Куба и на Бахамите.


Роботи ще ”заемат” 800 млн. работни места след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.