Двойна експлозия окървави джамия в Бенгази

Последно обновяване: 19:24 | 9 февруари 2018
Редактор: Надежда Христова
Сн.: Twitter
Двама души са загинали, а други 75 са ранени
Най-малко двама души загинаха, а 75 бяха ранени днес при две експлозии в джамия в оживен район на източния либийски град Бенгази. stat
Взривовете станали точно преди петъчната молитва в джамията "Саад ибн Абу Абада", съобщиха световните агенции.

Двете бомби били поставени в различни помещения на джамията, каза говорител на управлението по сигурността в Бенгази. Най-вероятно взривните устройства са били задействани с мобилни телефони.

До момента никоя групировка не е поела отговорност за атаката.

Преди около две седмици при две координирани нападения срещу същата джамия загинаха 35 души. Бенгази, вторият по-големина град в Либия, е под контрола на Либийската национална армия, командвана от маршал Халифа Хафтар - спорна фигура, враждебна на признатото от международната общност правителство в Триполи.

Българското МВнР категорично осъжда терористичното нападение, извършено днес срещу мирни граждани в либийския град Бенгази. Това се посочва в позиция на ведомството.

"Този пореден варварски акт, извършен на свято за мюсюлманите място по време на петъчната молитва, е красноречиво доказателство относно необходимостта от намирането на правилен подход за противодействие на тероризма и изкореняване на екстремистката идеология, която го вдъхновява, е посочено в позицията на МВнР. 


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За прекратяването на контактите между САЩ и Русия за примирието в Сирия


Джон Кърби
Говорител на Държавния департамент на САЩ
Сергей Лавров
Министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 1713
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.