Куба е готова да продължи диалога, въпреки политика на Тръмп

Последно обновяване: 10:09 | 17 юни 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Доналд Тръмп затяга политиката на САЩ към Куба
Кубинското правителство осъди новите мерки на американския президент Доналд Тръмп за затягане на политиката на САЩ към карибския остров. stat
Куба ги посочва като пречка за отношенията между Вашингтон и Хавана, но каза, че остава готова да продължи "уважителния диалог", предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Комунистическото правителство на Куба каза в изявление, прочетено във вечерните новини, че Тръмп прибягва до "принудителните методи от миналото", които вредят на кубинския народ и възпрепятстват икономическото развитие, но няма да отслабят революцията.

"Кубинското правителство осъжда новите мерки, затягащи блокадата, които са обречени на провал . . . и които няма да постигнат целта си да отслабят революцията", заяви то.

В петък Доналд Тръмп обяви, че отменя "напълно едностранчивата сделка с Куба", сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, предадоха световните агенции.

Тръмп подписа президентска наредба, с която отменя някои елементи от историческото отваряне, предприето от Обама към Куба след дипломатическия пробив през 2014 г. между някогашните врагове от Студената война.

Тръмп представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че карибската страна си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама "ужасна и погрешна сделка", но "сега тези дни приключиха".

Той каза, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и зачитат свободата на изразяване.

Тръмп все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама. Отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат. Американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да могат да пътуват до Куба.

Отделните пътувания на американци до Куба, позволени от Обама за първи път от десетилетия, обаче ще бъдат отново забранени.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 469
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.