Откраднаха руски знамена от консулството в Сан Франциско

Последно обновяване: 08:17 | 12 октомври 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Русия настоява националните символи да бъдат върнати
Русия разкритикува САЩ заради откраднати руски знамена от сградата на руското консулство в Сан Франциско. stat

"Най-новият позорен случай. В Сан Франциско бяха откраднати знамена от сградата на консулството", заяви в "Туитър" руското посолство, цитирано от ДПА и БТА.

"Настояваме американските власти да върнат държавните ни символи", каза посолството.

По информация на Интерфакс посолството е изпратило официална протестна нота "във връзка със свалените руски знамена в нашата дипломатическа собственост в Сан Франциско, която е под контрола на американските власти".

Персоналът на напусна сградата миналия месец, след като САЩ поискаха от Русия да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и да прекрати дейността на търговското си представителство във Вашингтон и на филиала му в Ню Йорк.

В края на декември м.г. администрацията на тогавашния президент Барак Обама експулсира 35 руски дипломати и запорира два обекта на руската мисия в САЩ, като спря достъпа на лица от руския персонал до тях.

След дълга пауза Русия нанесе дипломатически удар на САЩ >>

Дипломатическия конфликт между САЩ и Русия с изгонването на дипломати и запор на дипломатическа собственост, започнал миналия декември и разразил се през лятото, най-добре може да бъде описан с цитат от романа "Театър" на Съмърсет Моъм, писа наскоро Ирина Алкснис в РИА Новости: "Никога не прави ненужни паузи! А ако направиш пауза, я протакай и удължавай колкото можеш! Колкото по-велик е един артист, толкова по-големи паузи прави!"


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния

Испанското правителство ще задейства процеса за поемане на контрол върху Каталуния. Лидерът на Каталуния обяви, че ще бъде обявена пълна независимост.