Няма доказателства щабът на Тръмп да е сътрудничил с Русия

Последно обновяване: 08:14 | 20 март 2017
Сн.: БТА
Не по-малко от две комисии в Конгреса на САЩ ще се занимават с евентуална руска намеса преди изборите
Към момента няма доказателства за предизборни нарушения от екипа на президента Доналд Тръмп, заявиха официални лица в САЩ. stat
Това става в навечерието на разискванията в американския Конгрес за евеннтуална руска намеса в президентските избори миналата година, предаде БНР. Днес по темата пред комисия ще се изкаже шефът на ФБР Джеймс Коми.

Шефът на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Девин Нюнес бе категоричен относно твърденията за контакти между Кремъл и кръга около Тръмп по време на изборите.

По телевизия "Фокс Нюз" Нюнес каза:

"Ще ви дам много прост отговор - не. От това, с което разполагам до момента, няма доказателства за тайно нелегално споразумение за сътрудничество."

Екипът на Тръмп и самият президент остро критикуват твърденията за незаконни контакти с Русия, докато от Демократическата партия настояват за обстойно разследване. По Ен Би Си демократът Адам Шиф заяви:

"Доказателствата за тайно нелегално споразумение за сътрудничество са обстоятелствени. Но според мен има преки доказателства за заблуждаване и това е отправната точка на разследването."

Скандалът доведе до оставката на съветника по национална сигурност Майкъл Флин. Той напусна поста миналия месец след като стана ясно, че е подвел Белия дом относно комуникацията си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

В същото време информациите за контакти между Главния прокурор Джеф Сешънс и Кисляк накараха Сешънс да се оттегли от разследването на ФБР.

Към момента отношенията между Кремъл и екипа на Тръмп по време на президентската кампания се разглеждат както от ФБР, така и от Конгреса.

Като част от разследването Белият дом поиска да се проучат и твърденията на президента, че неговият предшественик Барак Обама е наредил подслушване на офисите му в небостъргача Тръмп Тауър в периода на кампанията.

Очаква се Джеймс Коми да засегне и тази тема днес пред законодателната комисия.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 408
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

1 юни 2017 

Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата.


Дайнов: Само с ентусиазъм няма как да влезем в Шенген

Похвално ще е политиците ни да са единодушни в името на националната кауза Шенген. Но да не ни демонстрират само ученически ентусиазъм.