Преговорите за Брекзит стартират след изборите

Последно обновяване: 14:16 | 19 април 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Очаква се Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че очаква преговорите за напускането на ЕС от Великобритания в политическата им част да започнат след изборите. stat
Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с британския министър-председател Тереза Мей по повод обявеното от нея вчера намерение за свикването на предсрочни парламентарни избори на 8 юни. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията.

Говорителят уточни, че преговорите ще бъдат обвързани с рамката, която ще очертае Европейският съвет на извънредното си заседание по-късно този месец.

ЕК поясни в отговор на въпроси, че няма да участва по никакъв начин в предстоящата поредна британска предизборна кампания. Комисията добави, че очаква от Лондон да осигури спокойното преместване на агенциите и служителите на ЕС, които досега са на британска територия, до приключването на преговорите през 2019 година.

Предсрочните избори във Великобритания ще осигурят стабилност и ще засилят позицията на страната в преговорите с ЕС, посочи в интервю за Би Би Си премиерът Тереза Мей. Тя изрази увереност, че предсрочният вот отговаря на националните интереси на Великобритания.

Британският премиер поиска днес официално от депутатите да подкрепят призива й за предсрочни избори. Политиците "трябва да предадат нашата съдба в ръцете на народа и след това да оставят народа да решава", заяви Мей.
"Вярвам, че в този момент от огромно национално значение в парламента трябва да има единство, а не разделение", подчерта Мей пред депутатите. "Затова правилното и отговорно решение за всички нас, които сме тук днес, е да гласуваме за произвеждане на общи избори", добави тя.

Очаква се страната да напусне ЕС през март 2019 г., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Предсрочните избори през юни означават, че британците ще гласуват отново през 2022 г., което ще осигури на премиера повече пространство за маневри в преговорите със съюза.

Втори референдум за членството на Великобритания в ЕС няма да има, даде да се разбере Тереза Мей пред Би Би Си. Тя изрази увереност, че преговорите със съюза за Брекзита може да бъдат завършени в предвидения срок от две години.

Вчера Мей изненадващо призова за свикване на предсрочни избори на 8 юни.
Проучванията на общественото мнение отреждат сериозна преднина, 21 процента според два сондажа от уикенда, на консерваторите пред лейбъристите.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.