Британският парламент подкрепи предсрочни избори на 8 юни

Последно обновяване: 17:44 | 19 април 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Британският премиер Тереза Мей говори в Камарата на общините
Британският парламент одобри проекта на премиера Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори на 8 юни. stat
След час и половина дебати депутатите подкрепиха предложението с 522 срещу 13 гласа - доста повече от необходимото мнозинство от две трети.

Преди това британският премиер Тереза Мей поиска официално от депутатите да подкрепят призива й за предсрочни избори.

Мей заяви в Камарата на общините, че произвеждането на избори през юни тази година, вместо през 2020 г., както е предвидено, ще осигури на страната "сигурност и стабилност" по време на преговорите за напускане на Европейския съюз.

Политиците "трябва да предадат нашата съдба в ръцете на народа и след това да оставят народа да решава", заяви Мей.

"Вярвам, че в този момент от огромно национално значение в парламента трябва да има единство, а не разделение", подчерта Мей пред депутатите, цитирана от Ройтерс и БТА.

Мей защити твърдението си, че опонентите й искат да отложат или спрат Брекзита, заявявайки, че тя самата подкрепя дебатите, но трябва да изпълни волята на 52-процентното мнозинство от британските граждани, гласували миналата година за напускане на ЕС.

Според нея е очевидно, че Шотландската национална партия и други опозиционни партии "искат да използват тази камара, за да попречат на този процес".

Премиерът обеща на гласоподавателите "избор между силно, стабилно ръководство в името на националния интерес" с нея като премиер "или слабо и нестабилно коалиционно правителство".

Говорител на Европейската комисия вече заяви в Брюксел, че преговорите с Великобритания за Брекзита ще започнат след парламентарните избори на 8 юни.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 210
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?