Рахой: Надявам се сепаратистите да отпаднат на изборите

Последно обновяване: 11:58 | 14 ноември 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Испанският премиер Мариано Рахой
Испанският премиер Мариано Рахой изрази надежда, че на извънредните избори в Каталуния няма да победят привържениците на независимостта на автономната област. stat
В интервю за радио "Копе" Рахой призова всички каталунски гласоподаватели да изразят волята си и каза, че "всеки, който победи, трябва да спазва закона".

"Ние ще работим с цел силите, поддържащи независимостта на Каталуния, да не победят", заяви в същото време ръководителят на испанското правителство.

Коментирайки прилагането на член 155 от испанската конституция, позволяващ да се ограничи самоуправлението на Каталуния, Рахой каза, че това е извънредна мярка, която служи за възстановяване на законността и за защита на всички жители на областта.
Ако след изборите на 21 декември Каталуния се върне към "нормален живот", растежът на испанската икономика ще е 2,8-3 процента, каза Рахой.

Заради политическата нестабилност в Каталуния, Мадрид миналия месец понижи официалните си прогнози за икономическия растеж за догодина от 2,6 на 2,3 на сто, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Рахой призова бизнеса да не напуска Каталуния


Рахой каза, че няма доказателства, че руското правителство стои зад онлайн намеса в каталунската политика, но е установено, че 55 процента от акаунтите, разпространяващи фалшиви новини, идват от руска територия, а 30 процента - от Венецуела.

Очевидно е, че има хора, които са заинтересовани нещата да не вървят добре в Европа, каза испанският премиер.

Вестник "Паис" писа неотдавна, че хакери, намиращи се на територията на Русия, са помагали на каталунските власти да поддържат в работен режим сайт за референдума за независимост.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Правителство на Испания
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния
63%
гласували: 128
37%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.