Каталунският сепаратизъм е струвал на Испания 1 млрд. евро

Последно обновяване: 22:38 | 3 януари 2018
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Каталуния се превърна от локомотив в бреме за испанската икономика
Политическата криза, възникнала около референдума за независимост на Каталуния, е струвала на Испания един милиард евро stat
Това заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос в интервю за местно радио, цитирано от Интерфакс и БНТ.

Загубите идват от забавянето на икономиката на региона, възникнало след неразрешения от централното правителство вот на 1 октомври 2017 година.

По думите на Де Гиндос през четвъртото тримесечие икономика на Каталуния се е забавила от 0,9 на сто до 0,4 на сто. По-рано икономическият растеж в Каталуния бе по-висок, отколкото в Испания като цяло.

Тя бе сред локомотивите на испанската икономика. През четвъртото тримесечие обаче се превърна в бреме, каза министърът.

През декември, преди регионалните избори в областта, властите в Мадрид предупреждаваха за икономическите щети, които кампанията за отделяне на Каталуния, може да нанесе на страната.

Обявените цифри обаче надминават и най-песимистичните оценки, отбелязва Би Би Си. Заради появилата се политическа несигурност над 3000 компании вече изтеглиха представителствата си от Каталуния.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 49
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.