Журналист: Бойците на Ислямска държава са в отстъпление

Последно обновяване: 14:30 | 13 ноември 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Ислямисти ще опитат да влязат през каналите за бежанци в Европа
Полицейската акция на Централна гара показва, че каналите за трафик на мигранти работят, но интензитетът им със сигурност е спаднал от миналата година насам. stat
Група от 29 нелегални мигранти от Сирия беше заловена при акция на полицията на Централна гара в София. Чужденците са се возили в товарен влак пътуващ от Турция за Австрия, където са били намерени от полицаите.

Вълната днес е много по-малка от тази през 2014 година. Броят на преминаващите е значително по-малък, но това не означава, че каналите не са активни, посочи по БНР журналистът Руслан Трад и коментира, че вероятността през тези канали в Европа да влязат ислямисти е малка.

Бойците, които опитват да се завърнат в държавите си, действат по различен начин, а за балканските бойци използват и различни маршрути.

В момента на “Ислямска държава“ са категорично в отстъпление, но дори и в момента контролират територии в Сирия и в Ирак. Извършват нападения, а успяват дори да си върнат част от някои от селищата, каза Руслан Трад.

По думите му те се още имат около 13 000 бойци в Сирия и в Ирак. Една немалка част от тях са чужденци - да кажем около 5-6000 са руско говорещи. Още 2500 са европейски бойци. Имаме и балканските бойци, които са няколко стотин, така че ние трябва да очакваме опити на такива бойци да преминават през територията на Балканите, включително и нашата страна, посочи журналистът.

Засега това, което имаме като информация, е, че се справяме на ниво „служби“ да предотвратяваме придвижването на отделни бойци, тъй като те ще се връщат не на групи, за да не бъдат забелязани лесно. Но, обикновено те ползват доста по-различни, встрани от известните маршрути поради причината, че те не искат да бъдат залавяни, отбеляза Трад.

Според него много голяма част от бойците - западноевропейци, ще опитат да минат може би през Северна Африка, а оттам - през Средиземно море.

Така или иначе “Ислямска държава“ опитаха преди 2-3 години да инфилтрират бежанския поток и не се получи, коментира Трад и обясни, че много от тях дори са били заловени, най-малкото защото много от хората, които ставаха бежанци, бягаха именно от тях. Поне засега може да се каже, че не ползват един и същи маршрут, но това не означава, че няма да опитат да минат и през нашата страна.

Трад изтъкна, че сред завръщащите в Европа бойци има разочаровани от ИДИЛ, но и такива, които се връщат по заповед на лидерството. Тази група е най-опасна, тъй като с другите може да се разговаря и да се правят опити за реинтеграция. Има и група европейски ислямисти, които не са успели да стигнат до бойните полета в Близкия изток, които също таят неудоволетворение.

Това са хората, които съставляват клетките, а в момента европейските служби все още не знаят точния им брой. Вече има и няколкостотин европейци, които са се завърнали заедно с жените и децата си – родени или израстнали в условията на „Ислямска държава“ и все още не се знае какво ще се случва с тези хора занапред.

Журналистът подчерта, че ислямистите имат активно медийно присъствие и дори осъществяват хакерски атаки. Така например те са хакнали радиото в Малмьо, Швеция и за известно време са използвали честотите му, за да излъчват свои пропагандни материали. Хаквали са сателитни канали.

Тепърва ще виждаме подобна активност на такова ниво. Особено опасно е, защото нашата система, глобално казано, е много свързана онлайн, така че това също ще е една активност. Разбира се, остава и проблемът с пропагандата на терен.

Ситуацията в целия Близък Изток може би изглежда като огромен политически хаос, но реално това е кулминация на последователни действия, коментира той и допълни, че съперничеството между Саудитска Арабия и Иран излиза на ново, много по-открито ниво.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
6%
гласували: 236
94%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.