Ирак осъди на смърт сестрата на водача на ”Ислямска държава”

Последно обновяване: 14:54 | 8 март 2018
Редактор: Лилия Чалева
Лидерът на ”Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади
Багдадски съд призна за виновна по обвинения в тероризъм сестрата на водача на групировката "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади и я осъди на смърт. stat
Това  заяви говорител на иракския Висш съдебен съвет, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Сестрата на Багдади е призната за виновна в "осигуряване на логистична подкрепа и подпомагане на (бойци на "Ислямска държава") да извършват престъпни деяния".

Жената, чието име не се съобщава, е призната за виновна и в "раздаване на пари" сред джихадистите от "Ислямска държава" във втория иракски град Мосул, който беше под тяхно управление в продължение на повече от три години.

Говорителят допълни, че преди това съпругът на жената също е бил осъден на смърт като представител на командването на групировката.

През декември иракските власти обявиха победа над "Ислямска държава", след като изтласкаха джихадистите от Северен и Централен Ирак. В хода на операциите бяха арестувани стотици жени, включително чужденки. Оттогава иракският Централен наказателен съд произнесе редица присъди срещу жени от "Ислямска държава", вариращи от затвор до смърт чрез обесване.

Местонахождението на Багдади е неизвестно.

На няколко пъти се появяваха слухове за смъртта му или раняването му при въздушни удари и боеве в Ирак и Сирия, където "Ислямска държава" провъзгласи ислямски "халифат", макар че тези твърдения никога не са били потвърждавани по безспорен начин.

Багдади, за когото се предполага, че е на около 40 години, е виждан публично само веднъж, когато се обяви за предводител на "Ислямска държава" от старинна джамия в Мосул седмици след като групировката превзе града през лятото на 2014 г. заедно с цели територии от Северен и Западен Ирак.

Оттогава той единствено е разпространявал аудиозаписи към последователите си, в които ги призовава да продължат да воюват.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За прекратяването на контактите между САЩ и Русия за примирието в Сирия


Джон Кърби
Говорител на Държавния департамент на САЩ
Сергей Лавров
Министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 1713
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.