Борисов: България планира инвестиции в Кабо Верде

Последно обновяване: 10:09 | 19 февруари 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: Министерски съвет
Бойко Борисов с премиера на Кабо Верде
Премиерът Бойко Борисов се срещна с колегата си от Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. stat
Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и възможностите за активизиране на търговско- икономическото сътрудничество. Това стана ясно от публикация на Борисов във Фейсбук.

Вижте снимки >>>

Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма. Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света. Страната е пример как би могло в един момент да се спре с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през Либия-Италия, придобива огромни размери“, подчерта Борисов след срещата.

"С подобна политика може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент. Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни“, ако не се вземат мерки. Надявам се в следващите месеци и години да работим активно в тази посока“, каза още той.

"Бихме искал да работим в посока на привличане на повече инвестиции от България. Заинтересовани и отворени сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в сферата на туризма", отбеляза и премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. 

Туризмът представлява 25% от БВП на Кабо Верде, имаме годишно нарастване с около 20%, изтъкна той.

"Кабо Верде се приготвя да функционира като трамплин за европейските страни към Африканския континент, за европейски бизнес инвестиции“, заяви премиерът. Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни, обясни той.

По думите му други европейски държави вече инвестират в Кабо Верде и постигат печалба.

Подчертавам интереса ни от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието. Има студенти от Кабо Верде, които учат в Медицинския университет в София, посочи още премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

Това е човешкият капитал, който е най ценният за развитието на страната ни, заяви той.

"Споделяме вашата визия за Африка. Страната ни е малка и разбираме, че развитието се постига, когато се използват максимално добре всички ресурси-гражданското общество, образованието, качеството на живот и свободата на гражданите, както и възможността те да участват в процеса на развитието на собствената си страна“, изтъкна премиерът на Кабо Верде.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обещанието на Борисов да подаде оставка


Томислав Дончев
вицепремиер
Владислав Горанов
министър на финансите
65%
гласували: 171
35%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

14 ноември 2016

Премиерът Бойко Борисов депозира в Народното събрание оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори.


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време