Руският елит бяга в Кипър, Швейцария - взима и парите си

Последно обновяване: 17:13 | 9 февруари 2018
Сн.: YouTube
Кипър се очертава като любимо място за инвестиции на богати руснаци
Руските граждани, които са успели да натрупат състояние, рязко са увеличили интереса си към покупка на имот в Европа. stat
За 2017 година количеството запитвания и сделки за покупка на недвижимост в европейски държави са се увеличили в пъти в Русия. Това съобщава компанията Knight Frank, специализирана на пазара за имоти.
 
Най-много руснаци са се интересували от имот в Кипър. Четири пъти повече са запитванията за тази европейска държава през 2017 в сравнение с 2016 година.
Повечето сделки руснаците правят в Лимасол, като средният размер на покупката на имот е от 1 до 5 милиона евро. Купуват и офиси в този град, вероятно за отдаване под наем.
 
Три пъти на годишна база  се е увеличил и интересът към Швейцария. Купуват се както жилища, така и офиси и търговски площи.

Два пъти се е увеличил интересът на руснаците към недвижимости в Германия, Франция, Малта и Италия. В Берлин например сделките на руски граждани са предимно за новостроящи се апартаменти с бюджет 1-2 милиона евро.

Във Франция предпочитана дестинация е Кан, в Италия - край езерото Комо. Признаци на възстановяване показва и интересът на руснаците към Лондон, където цените и бюджетите за покупка на имоти са доста високи. Средната цена на сделките тук е 6 милиона паунда.

В същото време продължава и изтичането на капитали от Русия. Днес Централната банка обяви, че през януари частни компании са превели извън страната 7.1 милиарда долара. Това е 2.3 пъти повече от същия месец на 2017 година.
 
Прогнозите са до края на 2018 година изтичането на капитали от Русия да достигне 16 милиарда долара, но вече има признаци, че това ще бъде надхвърлено. 


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 449
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.