Белгия и Холандия си размениха територии

Последно обновяване: 13:20 | 2 януари 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Белгия получава 3,09 хектара нова територия
Холандия получи два полуостровa с размери на 23 футболни игрища, след като влезе в сила споразумение за размяна на територия с Белгия. stat
Необичайната гранична ситуация се отнася до граничната област между източната белгийска община Виза и югозападната холандска Ейсден, които са разделени от река Мойзе, предава Deutsche Welle.

С годините коритото на реката се е изместило, което е довело до това два необитаеми полуострова, принадлежащи на Белгия да застанат от холандската страна на границата, докато част от холандската територия остава от белгийската страна на реката.

Според новото споразумение, границата между двете страни се установява по средата на Мойзе, посочва "Фокус".

Холандия получава 16,3 хектара нови територии, докато Белгия 3,09 хектара. То слага край на правна безизходица, защото необитаемите полуострови получават мрачната репутация за средища на незаконни партита, наркосделки и проституция, поради въпросите около принадлежността им.

Споразумението бе сключено миналия ноември, повече от 170 години след установяването на първоначалните граници между двете държави.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?