Австрия изпрати полицаи на сръбско-българската граница

Последно обновяване: 12:50 | 10 януари 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Бежанци на границата със Сърбия
Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка изпрати днес 20 полицаи, които ще участват в наблюдението на сръбско-българската граница. stat
Затварянето на балканския маршрут продължава да бъде от централно значение за овладяване на бежанската ситуация, се казва в съобщението на МИА, като се припомня, че министър Соботка и сръбският му колега Небойша Стефанович в средата на миналия месец в Белград са се договорили за оказване на помощ в мерките за защита на границите.

Искаме да продължим да бъдем за държавите от Балканите партньор, на който може да се има доверие, и ги подкрепяме в това да се държи затворен балканският маршрут, заяви Соботка при изпращането на контингент от 20 полицаи.

По думите на вътрешния министър на Австрия е необходим солидарен принос на европейските държави предвид важността на затварянето на балканския маршрут за овладяването на предизвикателството с бежанците.

Соботка пожела всичко най-хубаво на полицаите и успех в осъществяването на предстоящата им задача. В рамките на мисиите на граничната полиция в чужбина в момента участват 53 полицаи от Австрия.

По сръбско-българската граница вече има и други чуждестранни полицейски сили. В района на Неготин патрулират чешки полицаи, в района на Зайечар има словашки полицаи, а в района на Пирот - унгарски.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейските пари и площадките за бежанци


Илияна Йотова
евродепутат
Румяна Бъчварова
министър на вътрешните работи
77%
гласували: 426
23%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Шрамайер: Не мога да разбера българите

"Не мога да разбера защо българите все избират партии, които неизменно се провалят в опитите си да изградят правова демокрация", казва дипломатът Клаус Шрамайер