Австрия изпрати полицаи на сръбско-българската граница

Последно обновяване: 12:50 | 10 януари 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Бежанци на границата със Сърбия
Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка изпрати днес 20 полицаи, които ще участват в наблюдението на сръбско-българската граница. stat
Затварянето на балканския маршрут продължава да бъде от централно значение за овладяване на бежанската ситуация, се казва в съобщението на МИА, като се припомня, че министър Соботка и сръбският му колега Небойша Стефанович в средата на миналия месец в Белград са се договорили за оказване на помощ в мерките за защита на границите.

Искаме да продължим да бъдем за държавите от Балканите партньор, на който може да се има доверие, и ги подкрепяме в това да се държи затворен балканският маршрут, заяви Соботка при изпращането на контингент от 20 полицаи.

По думите на вътрешния министър на Австрия е необходим солидарен принос на европейските държави предвид важността на затварянето на балканския маршрут за овладяването на предизвикателството с бежанците.

Соботка пожела всичко най-хубаво на полицаите и успех в осъществяването на предстоящата им задача. В рамките на мисиите на граничната полиция в чужбина в момента участват 53 полицаи от Австрия.

По сръбско-българската граница вече има и други чуждестранни полицейски сили. В района на Неготин патрулират чешки полицаи, в района на Зайечар има словашки полицаи, а в района на Пирот - унгарски.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
6%
гласували: 233
94%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.