Радев: Плаща се за двуредова, а оградата е едноредова

Последно обновяване: 16:31 | 21 април 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: Официална фейсбук страница
Проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР
Оградата на българо-турската граница ще бъде завършена в срок, но предстои проверка на плащанията към фирмите-изпълнители, заяви президентът Румен Радев. stat
Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова ограда, а самата ограда е едноредна. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в Хасково, цитиран от БТА.

Вие си отговорете какво означава това. Ще държа истината да бъде изяснена, заяви Радев. По неговите думи се полагат необходимите усилия защитното съоръжение да бъде завършено.

Проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР, а за изпълнението отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол.

Оградата по границата с Турция се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът бе спешността на съоръжението, въпреки че през последната година няма засилен миграционен натиск.

На въпрос дали сделката ще отиде в прокуратурата, Румен Радев отговори: Ще държа истината да бъде изяснена

"Всичко онова, което се е правило по оградата е било с изричното съгласие на МВР", коментира депутатът от ГЕРБ Станислав Дечев, по чието време като областен управител започна изграждането на възпрепятстващото съоръжение.

"Още със заданието за изграждането на оградата бяха обосновани и двуредова, и едноредова част. По преценка на МВР и гранична полиция бяха изграждани на едни места двуредови, на други едноредови. От друга страна сме се съобразявали и с наличните средства", каза Дечев.

Той поясни, че средствата, които са изразходвани, са по предварително задание за тип А - т.е. двуредово и тип Б - едноредово съоръжение. "Всички средства са разплащани когато вече е било определено точно от какъв тип ограда ще има на дадената отсечка", каза бившият областен управител, цитиран от haskovo.net.

Станислав Дечев поясни, че информацията за изграждане на съоръжението е публикувана на страницата на областната администрация в Хасково, където всеки може да я разгледа", каза още Станислав Дечев.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

"Нотариат" ли е парламентът?


Румен Радев
Президент на РБ
Цвета Караянчева
Председател на НС
90%
гласували: 451
10%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

24 януари 2018 г.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата си година в президентството.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.