Патриотите и ГЕРБ внесоха промени в Закона за горите

Последно обновяване: 18:35 | 9 февруари 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Валери Симеонов: Старият закон въвежда лифтовете и пистите като специално изключение
Народни представители на Обединени патриоти и ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента промени в Закона за горите. stat
Законът вече 6 години блокира изграждането на туристическа инфраструктура във всички български планини, посочи вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му приетият под чуждестранен натиск и силна преса на зелени НПО-та, през 2012 г. закон е създал режим, при който само административните процедури по въвеждането в експлоатация на лифт в България отнемат над 14 години.

"За сравнение, уникалният кабинков лифт в Зьолден, един от най-големите в света, е получил разрешения от държавните институции в Австрия за по-малко от година и половина.
За капак на всичко, старият закон въвежда лифтовете и пистите като специално изключение от другите видове надземна и подземна инфраструктура като далекопроводи и ВиК относно нуждата от промяна на предназначение на земята. Тоест, за един далекопровод не се изисква смяна на предназначение на земята, но за един лифт или писта се изисква.
Това прави само административните разходи по изграждане на една средна ски зона в България от порядъка на десетки милиони левове", коментира Симеонов пред "Фокус".

Той добави, че след въвеждането на тези две безумни регулации, в цяла България не е изграден нито един нов ски лифт или писта, а в Европа за същия период се направиха 2000 нови лифта.

По-рано през деня министъръта на околната среда и водите Нено Димов отбеляза, че в национални паркове в Европа има стотици километри ски писти и много лифтове.

"Националният интерес на България е планинската инфраструктура да се развива в цялата страна, тъй като нашите уникални планини предразполагат не просто към зимен, а към целогодишен туризъм. Поради тази причина, коригирането на безумствата в Закона за горите ще е приоритет на управляващата коалиция", заяви вицепремиерът.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
64%
гласували: 55
36%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.