Отново ”черна” година за климата - 2016 г.

Последно обновяване: 07:20 | 11 август 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Германският град Дегендорф, потопен от прелялвата Дунав през 2013 г.
Миналата година отново е била "черна" за климата, отбелязани са температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове. stat
Това се казва в годишен доклад за състоянието на климата, цитиран от Франс прес и БТА.

Планетата продължава да се затопля и няма признаци на забавяне на този процес, заявяват цитираните в доклада близо 500 учени от над 60 страни.

Няколко ключови индикатори като температурите на повърхността, нивото на океаните и емисиите на парникови газове също са надминали рекордните стойности от 2015 г., отбелязва АФП.

"Температурните рекорди от миналата година се дължат на комбинацията от тенденции за дългосрочно затопляне на климата и на силното течение "Ел Ниньо" в началото на годината", се казва в доклада на Американското управление за океанографски и атмосферни изследвания и Американското метеорологично дружество.

В доклада се съобщава, че ледниците по света са се свили за 37-а поредна година. Миналата година те са отстъпили със средно около 1 м, отбелязва Асошиейтед прес. Отбелязани са проливни дъждове и суша, както и тропически циклони.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За причините за наводнението в Мизия


Инж. Венцислав Василев
областен управител на Враца
Д-р Виолин Крушовенски
кмет на Мизия
11%
гласували: 340
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

7 октомври 2016

Близо 480 души са загинали в Хаити според последна равносметка за жертвите от особено мощния ураган Матю, бушувал в Карибския район преди да се насочи към югоизточното крайбрежие на САЩ. Четири са жертвите в Доминиканската република, големи щети има в Куба и на Бахамите.


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.