Изпрати идея

Изпрати мнение

Изпрати снимкa

X

МНЕНИЯ
Кръстосан огън

За прехвърлянето на парите от частен фонд в НОИ и обратно

Между 1 януари и 31 март сме готови с дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и максимална гъвкавост, така че да се гарантира едно – принципът на свободен избор в кой модел на осигуряване да се гарантират пенсионните правила. Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки момент колко пари е получил от лицата, когато са направили избор. Няма технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд.

- Владислав Горанов
министър на финансите -

Прехвърлянето е възможно само в едната посока - от частните фондове към НОИ, а не обратно, защото в държавното осигуряване няма индивидуални партиди. Ако НОИ след това трябва да връща някакви средства, на какъв принцип ще стане това? Теоретично е възможно да има втори стълб в НОИ, който да се конкурира с частните фондове, но това означавало абсолютно различен модел на осигурителния институт. НОИ в момента не инвестира, той няма какво да инвестира, в него няма пари.

- Ивайло Калфин
вицепремиер и социален министър -
88%12%
За предложението за промени в осигурителното законодателство За промяната на пенсионния модел и подкрепата на партиите от коалицията За предложението на ГЕРБ за допълнителното пенсионното осигуряване
TОП ИДЕИ

ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата - Станишев си купил поста в ПЕС

18:05  |  9 май 2013 / Редактор Десислава Димитрова
ГЕРБ твърди, че съпругата на евродепутата Ханес Свобода е свързана със ”Сименс”. Свобода предложил Станишев за лидер на ПЕС
Сн.: БГНЕС
ГЕРБ внася в Софийската градска прокуратура сигнал за обявяването на поръчката и избора на фирма-изпълнител за подмяната на документите за самоличност по времето на кабинета "Станишев", съобщиха от партията.

"Целта на сигналa е прокуратурата да установи и да информира гражданите дали бившият премиер си е купил срещу 116 милиона евро поста "председател на ПЕС" с пари на българските данъкоплатци", се казва в официалното изявление до медиите.

От партията на Бойко Борисов призовават в законоустановения срок да бъде извършена проверка на данните от журналистически разследвания, според които по времето на правителството на Тройната коалиция Сергей Станишев, негови съветници и висши чиновници от МВР са манипулирали процедурата за избора на фирма, която да подмени документите за самоличност и значително са завишили цената на поръчката от 16 на 116 милиона евро.

"От ГЕРБ очакваме прокуратурата да провери и изнесените данни, които правят връзка между спечелването на поръчката за подмяна на документите за самоличност от дъщерната фирма на "Сименс" – Австрия – "Сименс" – България, съпругата на тогавашния зам.-председател на Групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода, която представлява фирмата-победител, и избирането на Сергей Станишев за председател на ПЕС, по предложение на самия Ханес Свобода", завяват още от ГЕРБ.

От партията уточняват, че са предоставили публична информация, която е публикувана в няколко интернет издания, както и данни от журналистически разследвания във в-к "168 часа".

По-рано, след като бе разпитан в прокуратурата за скандалните записи на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че не е успял да внесе сигнал до прокуратурата, озаглавен "Как се става шеф на ПЕС".

Само един въпрос - Защо едва сега, 4 години по-късно ГЕРБ се размърдаха и пуснаха жалба в прокуратурата? Какво чакаха четири години? А после де не ми обясняват, че били по-различни от БСП и не водели черна предизборна кампания. Същите номера...

1234

Предисторията


През 2009 г. тогавашният вътрешен министър Михаил Миков подписа договор за новите биометрични паспорти със “Сименс”. Година по-късно избухна скандал, след като заради гаф на компанията възникна проблем с бланките за документите, МВР не можеше да издава заявените, което доведе до огромни опашки.
Цветанов, който вече бе министър, подписа споразумение със "Сименс", откъдето за компенсация се съгласиха да намалят с 14 млн. евро първоначално договорената офертна цена от 116 млн. евро.
Тогава Цветанов заяви, че е трябвало проектът да старитра още през 2008-2009 г.

Междувременно от БСП сигнализираха главния прокурор и президента за груби изборни нарушения, извършени от кметове на ГЕРБ и полицейски началници, близки до Цветан Цветанов.