Изпрати идея

Изпрати мнение

Изпрати снимкa

X

Изпрати видео

МНЕНИЯ
Кръстосан огън

За новата позиция на ГЕРБ за актуализацията на държавния бюджет

Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка”, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС”, „коалиция КТБ”, понеже виждам тук Жельо Бойчев с цялото си нахалство сутринта. Ако тази коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ бяха успешни, парламентът щеше да работи. Нашата отговорна, държавническа позиция, защото си спомняте преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, „Атака” и БСП.

- Бойко Борисов
председател на ГЕРБ -

Сега обръщат на 180 градуса. Това не е изненада за нас, това е показателно за „предвидимата” политическа сила ГЕРБ. Ако българските граждани искат такава политическа сила да ръководи управлението на страната, нека дават доверието на нея. ГЕРБ още веднъж се усетиха, че стават съучастици или инициатори в грабеж. В подписването на един празен чек, с който необяснимо как бъдещото служебно правителство очевидно при бабуването на президента, с тайното съгласие на ГЕРБ и ДПС, искаха да се разпореждат с финансите на държавата, с финансите на българските данъкоплатци, с финансите на обикновените граждани. Това е истината. Може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса.

- Атанас Мерджанов
председател на ПГ на Коалиция за България -
42%58%
За актуализацията на държавния бюджет, подкрепена от ГЕРБ и ДПС За подозренията на БСП, че ДПС ще състави правителство сега За подкрепата на кабинета "Орешарски"
TОП ИДЕИ

ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата - Станишев си купил поста в ПЕС

18:05  |  9 май 2013 / Редактор Десислава Димитрова
ГЕРБ твърди, че съпругата на евродепутата Ханес Свобода е свързана със ”Сименс”. Свобода предложил Станишев за лидер на ПЕС
Сн.: БГНЕС
ГЕРБ внася в Софийската градска прокуратура сигнал за обявяването на поръчката и избора на фирма-изпълнител за подмяната на документите за самоличност по времето на кабинета "Станишев", съобщиха от партията.

"Целта на сигналa е прокуратурата да установи и да информира гражданите дали бившият премиер си е купил срещу 116 милиона евро поста "председател на ПЕС" с пари на българските данъкоплатци", се казва в официалното изявление до медиите.

От партията на Бойко Борисов призовават в законоустановения срок да бъде извършена проверка на данните от журналистически разследвания, според които по времето на правителството на Тройната коалиция Сергей Станишев, негови съветници и висши чиновници от МВР са манипулирали процедурата за избора на фирма, която да подмени документите за самоличност и значително са завишили цената на поръчката от 16 на 116 милиона евро.

"От ГЕРБ очакваме прокуратурата да провери и изнесените данни, които правят връзка между спечелването на поръчката за подмяна на документите за самоличност от дъщерната фирма на "Сименс" – Австрия – "Сименс" – България, съпругата на тогавашния зам.-председател на Групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода, която представлява фирмата-победител, и избирането на Сергей Станишев за председател на ПЕС, по предложение на самия Ханес Свобода", завяват още от ГЕРБ.

От партията уточняват, че са предоставили публична информация, която е публикувана в няколко интернет издания, както и данни от журналистически разследвания във в-к "168 часа".

По-рано, след като бе разпитан в прокуратурата за скандалните записи на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че не е успял да внесе сигнал до прокуратурата, озаглавен "Как се става шеф на ПЕС".

Само един въпрос - Защо едва сега, 4 години по-късно ГЕРБ се размърдаха и пуснаха жалба в прокуратурата? Какво чакаха четири години? А после де не ми обясняват, че били по-различни от БСП и не водели черна предизборна кампания. Същите номера...

1234

Предисторията


През 2009 г. тогавашният вътрешен министър Михаил Миков подписа договор за новите биометрични паспорти със “Сименс”. Година по-късно избухна скандал, след като заради гаф на компанията възникна проблем с бланките за документите, МВР не можеше да издава заявените, което доведе до огромни опашки.
Цветанов, който вече бе министър, подписа споразумение със "Сименс", откъдето за компенсация се съгласиха да намалят с 14 млн. евро първоначално договорената офертна цена от 116 млн. евро.
Тогава Цветанов заяви, че е трябвало проектът да старитра още през 2008-2009 г.

Междувременно от БСП сигнализираха главния прокурор и президента за груби изборни нарушения, извършени от кметове на ГЕРБ и полицейски началници, близки до Цветан Цветанов.