Европредседатели сме. Хвалят ни, ние се кефим, но...

Последно обновяване: 15:34 | 12 януари 2018
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg
Мила родна еврокартинка
Честито председателство. България стана новия Европреседател гръмко и както си приляга за първи път. stat
По червения килим минаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни, още много европейски гости, българските политици и т.н.

Жан-Клод Юнкер посочи, че мястото ни е в Европа и Шенген. Похвали и шопската салата.

Антонио Таяни ни подкрепи и хареса мотото на Европредседателството ни.

Доналд Туск пък предизвика у българите патриотична гордост, респект и възторг, повиши националния им дух и обра овациите при официалното откриване на Българското европредседателство. От трибуната в Народния театър той произнесе цялата си реч на български език и рецитира стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти!". Дори показа увереност, че ще бъдем резултатни като Христо Стоичков преди 25 години. Обърна се и към по-младите с думите:

"По-младите навярно свързват в театъра, в който се намираме, по-скоро с известния Захари Бахаров и играта му в "Игра на тронове". Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на Тронове", отбеляза Туск.

Някъде недалеч от официалните речи и наздравици обаче имаше девет протеста. Негодуваха полицаите за заплати и условия на работа. Протест защити Истанбулската конвенция, протест се обяви срещу застрояването на "Пирин", имаше и контрапротест за втори лифт на Банско и други. България извън официалностите се люлееше.

В парламента също вреше и кипеше при откриването на политическия сезон.

София бе блокирана както по времето на Орешарски не само заради протестите, а и заради официалните гости, защото така се прави.

И някъде там, между червения килим, скандиранията и несъгласията и блокадата, се появи една трета България. Неангажирана и все пак вътре в нещата. По-истинската част от хората в държавата, които всъщност са реалността. Другото лице на България се вижда ясно и от култовата снимка на фотографа на Дир.бг Павлин Даскалов. В нея е всичко - от хвалбите на еврогостите ни, през негодуванието ни, заедно с блокираната столица и твърденията ,че сме най-бедни и корумпирани в Европа. Но въпреки това се чувстваме европейци.

Мъжът, седнал на стълбите на бившата Телефонната палата, бос и с чехли, но и с противогаз, а на главата си с детска каска с надпис "Полиция". Въпреки бедността си, не се отказал от пороците си и здраво захапал цигарата.  Голият и бос българин, дишащ замърсения въздух на София или някъде другаде в страната, иронизиращ вероятно полицията ни, която е на всяка крачка в момента, но я няма в малките селища, където кражбите, изнасилванията или убийствата, са ежедневие, застава начело на Председателството.

Не се подвеждайте по контраста между официална Европа и България и реална България. Това си е истината и тя не може да се скрие.

Нашенецът ще каже, че човекът е луд и ще го подмине. Но някой европейски гост, настанен в отсрещния хотел, може и да го види. Не е ясно какво ще си помисли. вероятно е наясно, че двете лица на монетата са налице, а тълкуванията са наистина много.

За нас остава само да си честитим председателството.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.