ЕП поиска оценка на смяната между зимно и лятно часово време

Последно обновяване: 15:24 | 8 февруари 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: Shutterstock
Редица държави се отказват от използването на лятното часово време
Европейският парламент призовава за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. stat
Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Членовете на Европарламента призоваха Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Основна причина за въвеждането на смяната между лятно и зимно часово време е пестенето на енергия.

Дебатите в Европарламента са в отговор на граждански инициативи и петиции на граждани, които изказват притеснения относно последиците за здравето от смяната на времето. Комисиятата по транспорта на ЕП вече призова Еврокомисията да премахне смяната.

Според противниците на смяната на времето кражба от съня и здравето на хората води до намалена работоспособност и така до загуби на бизнеса и не на последно място – тази мярка вече не е нужна във времето, в което живеем.

Биологичният ни часовник е много точен и едно силово разместване на стрелките му не се отразява добре, казват експертите. Смените влияят сериозно на качеството на съня, а влошаването му е фактор за развитие на депресии.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Ирак (2007), Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015).

Други страни пък се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, това са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Независимо какво ще реши Европа, България е свободна да премахне местенето на стрелките на часовника по собствена инициатива, когато прецени. Необходимо е само решение на Министерския съвет.

"За" и "против" смяната на времето >>>
ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.