Мартин Шулц избран за председател на ГСДП и кандидат-канцлер

Последно обновяване: 17:36 | 19 март 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Новият председател на германските социалдемократи Мартин Шулц
Германските социалдемократи избраха на своя конгрес с единодушие Мартин Шулц за председател на партията и неин кандидат за канцлер на изборите през септември. stat
Резултатът на Шулц е безпрецедентен. За първи път след Втората световна война председател на Германската социалдемократическа партия бива избран с подкрепата на 100 процента от делегатите на съответния конгрес, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

61-годишният Шулц наследи на поста германския министър на външните работи Зигмар Габриел. Бившият председател на Европейския парламент е смятан за основен съперник на канцлера християндемократ Ангела Меркел на изборите през септември.

"Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия, заяви Мартин Шулц.

Пред делегатите на извънредния конгрес на ГСДП той заяви, че предизборната програма на партията ще бъде представена на нов конгрес, който ще се състои в края на юни в Дортмунд.

По думите на Шулц от края на януари той е обиколил цяла Германия и се е срещал с хората, за да разбере какви трябва да са приоритетите на социалдемократите през следващите години.

"Заклеймяването на цели групи от хора не трябва да има място в Германия", заяви Шулц във връзка с извлечени от него поуки от миналогодишната предизборна кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В изказването си пред конгреса досегашният лидер на ГСДП Зигмар Габриел се обяви срещу съставяне на нова "голяма коалиция" след парламентарните избори през септември.

В момента Германия е управлявана от коалиция между най-големите политически сили - блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, от една страна, и ГСДП като по-малък партньор, от друга.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Правителство на Испания
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния
60%
гласували: 146
40%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България и ЕС: първите 10 години и след това

България е стабилна страна в ЕС, която има ресурс да се справи с европредседателството, макар че то идва в много труден момент.