Мадрид: От Русия идва ”дезинформация” за каталунската криза

Последно обновяване: 17:43 | 13 ноември 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Каталунското знаме се вее редом с испанското над парламента на Каталуния в Барселона
Испански министри предупредиха за "дезинформациите" по интернет за каталунската криза, постъпващи, според тях, от "руска територия". stat
Министрите на външните работи и на отбраната на Испания споделиха съмненията си на среща с колегите си от ЕС, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще поставя въпроса /.../ как дезинформации и манипулации се появиха около референдума и последвалите го събития в Каталуния", заяви външният министър Алфонсо Дастис, пристигайки на срещата в Брюксел.

"Доказано е", че Русия се е опитала да се намеси в каталунската криза по социалните мрежи, увери Дастис.

Испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал от своя страна заяви, че "голяма част от тази дейност е дошла от руска територия". Тя уточни, че не може да се твърди с абсолютна сигурност, че дезинформациите са дело на руското правителство. По думите й някои от тези действия са били повторени от територията на Венецуела.

Долорес де Коспедал не пожела да каже какво влияние може да окажат дезинформациите върху регионалните избори в Каталуния на 21 декември, нито колко голяма е кампанията с фалшиви новини, предаде Асошиейтед прес. По думите й броят на фалшивите новини за Каталуния се променя всеки ден и е невъзможно да се посочат точни данни.

В интервю за днешния брой на белгийския в. "Соар" Пучдемон уверява, че е възможно и друго решение освен независимостта на Каталуния и че продължава да се обявява за постигане на споразумение с Мадрид.

"Аз съм склонен и винаги съм бил склонен да приема реалността на други отношения с Испания", посочва Пучдемон и уточнява, че е готов да приеме друго решение освен това за независимостта.

"Винаги съм бил за споразумение", уверява Пучдемон, който обвинява Народната партия, че е отговорна за възхода на сепаратизма.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
77%
гласували: 74
23%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.