Ултиматум даде на Каталуния 5 дни за изясняване на позициите

Последно обновяване: 22:39 | 11 октомври 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Мариано Рахой даде на Карлес Пучдемон пет дни за размисъл
Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски премиер Карлес Пучдемон, да изясни позицията си. stat
Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок още 3 дни - до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Как Мадрид може да подчини Каталуния >>

По-рано Мариано Рахой отхвърли предложението за посредничество за решаването на кризата в Каталуния и призова за спазване на испанските закони.

В реч пред парламента в Мадрид, ден след като регионалните каталунски ръководители подписаха декларация за независимост, Рахой заяви, че "няма възможност за посредничество между демократичния закон и неподчинението и беззаконието".


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.