Ад и хаос в резултат на мощна буря в Европа (Снимки, Видео)

Последно обновяване: 19:47 | 3 януари 2018
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Мощна буря връхлетя Западна Европа
Мощна буря с пориви на вятъра на места до 160 километра в час връхлетя части на Западна Европа. stat
Един човек е загинал, а най-малко петнадесет души бяха ранени във Франция. В Швейцария пострадаха няколко човека, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Бурята доведе до транспортен хаос в редица страни, причини дерайлиране на влакове в Швейцария и Германия и остави стотици хиляди домакинства във Франция, Швейцария, Ирландия и Великобритания без електричество.

Жертвата на бурята е скиор във Френските Алпи, който бил ударен от повалено от вятъра дърво в Морийо, в департамента От Савоа.

Няколко души бяха ранени, когато влак бе буквално издухан от релсите край град Ленк, южно от швейцарската столица Берн. В Западна Германия влак дерайлира близо до Люнен, след като се удари в повалено от вятъра дърво на релсите. При този инцидент няма ранени.

Бурята стана причина за отмяна на полети в Цюрих и Базел, в Швейцария. Камион се преобърна на магистрала заради ветровете. Хиляди домакинства в района на езерото Цюрих останаха без ток.

Пожарникари бяха извикани, за да помагат на хората за разчистване на паднали на улицата дървета. Проливните дъждове, съпътствали бурята, пък предизвикаха наводнения на някои места.

В Англия бурята донесе светкавици и градушка. На три големи магистрали трафикът бе преустановен заради преобърнали се автомобили. Затворени за движение бяха и някои мостове.

Големите вълни срутиха частично стена на пристанището на Корнуол и причиниха наводнение.Бурята порази и Северна Франция, където скоростта на вятъра достигна 145 километра в час. Това са най-мощните пориви, регистрирани в района от години.

Бурята остави над 200 000 домакинства без ток, в това число и 30 000 в района на Париж. От ранените общо 15 души във Франция четирима са в сериозно състояние.

Бурята доведе до закъснения на полети на летище "Шарл де Гол" в Роаси край Париж. Бяха взети допълнителни мерки за безопасно отвеждане на пътниците до самолетите.

В Германия магистрали край Дуисбург и Юлих бяха частично блокирани заради паднали дървета и наводнения. Заради бурята бе преустановено движението и на влака до най-високата планина в Германия, Цугшпице.

В съседна Австрия заради бурята бе отменено състезание по ски скокове. В Холандия бурята наруши трафика на летище Схипхол край Амстердам. Много полети бяха отменени или отложени.

В Белгия стихията причини материални щети. Според местни хора това е била най-силната буря, която помнят. Съобщава се за изкоренени дървета и за клони, паднали върху автомобили, за множество наводнени приземни помещения и отнесени покриви, както и за селища без ток. Скоростта на вятъра е била 110 километра в час.

”Елинор” зашемети Западна Европа


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 49
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.