Австрия: Да ограничим социалния туризъм в ЕС

Последно обновяване: 17:11 | 19 март 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Себастиан Курц: Да можеш да работиш навсякъде не значи да избираш най-добрата социална система
Австрийски министър се обяви за ограничаване на социалните помощи за мигранти от Европейския съюз. stat
Страните от Европейския съюз би трябвало да ограничат социалните облаги за мигрантите от други страни членки на съюза, за да не се допуска злоупотреба със социалните системи на държави с висок стандарт на живот.

Това заяви днес министърът на външните работи и интеграцията на Австрия Себастиан Курц, цитиран от ДПА и БТА.

Предложението на Курц идва след няколко неотдавнашни проекта, според които Австрия трябва да стане не толкова привлекателна за европейските мигранти.

Една от планираните мерки предвижда намаляване на детските добавки за работници от други страни членки на ЕС, чиито деца живеят в родината си.

Курц, който е член на консервативната Австрийска народна партия, известна с твърдата си позиция по въпроса на имиграцията, заяви в ефира на общественото Австрийско радио и телевизия /ОРФ/, че европейските граждани би трябвало да могат да кандидатстват за социални помощи в страна от ЕС, само след като са живели в нея пет години.

Предложението на Курц предвижда помощите за безработица да отпаднат. "Свободата да се работи навсякъде не бива да се бърка със свободата да се избира най-добрата социална система" в ЕС, каза Курц.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.