„Трябва да се браним срещу Путин, Ердоган и Тръмп”

Последно обновяване: 09:50 | 16 февруари 2017
Автор: DW*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Лидерът на ”Зелените” в Германия Джем Йоздемир
Един ляв германски политик с турски корени критикува Путин, Тръмп и Ердоган. stat
Лидерът на традиционно пацифистката партия „Зелените” Йоздемир изпада в парадоксалното положение да защитава НАТО срещу американския президент.

Оставката на съветника по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин е признак за влиянието на руското правителство върху Белия дом, посочва Джем Йоздемир в интервю за Браян Томас от ДВ.

„Не знам дали той е единственият в това правителство, който е по-лоялен към г-н Путин, отколкото към Конституцията на Съединените щати.4

”Според Йоздемир, Путин е очевидна опасност: „Той не иска силен ЕС, той не иска НАТО”, казва лидерът на Зелените и признава, че НАТО е необходима организация. Признание, което навярно ще раздразни някои негови съпартийци, защото партията им е известна като пацифистка. Самият Йоздемир признава парадокса, в който е попаднал: „Аз съм председател на Зелените, а ми се налага да защитавам НАТО от американския президент…”

Санкциите трябва да останат 

Както е известно, съветникът по националната сигурност на САЩ подаде оставка след скандал, свързан с евентуалната отмяна на санкциите срещу Русия. Джем Йоздемир смята, че санкциите трябва да останат в сила. Докато Путин не спре своите войници в Източна Украйна, няма основание да се вдигат санкциите, казва лидерът на Зелените: „Защото това не са сепаратисти, това е Русия, тя се меси в работите на Украйна. Трябва да си сляп, за да не го видиш.”

Защо политикът смята, че от санкциите срещу Русия има нужда? „Не можем да допуснем страните, намиращи се между Германия и Русия, отново да се чувстват нестабилни и несигурни”, казва Йоздемир и в същото време признава, че с Русия трябва да се запазят умиротворени отношения. „Не можеш да отиваш на конфронтация с ядрена сила”, реалистично констатира той.

Руската намеса е проблем и в Германия, смята Йоздемир: „Трябва да поставим този въпрос и тук, у нас: Кой е лоялен спрямо нашата страна и спрямо нашата германска конституция – и кой иска да наложи визията на Путин, на Тръмп или на Ердоган за бъдещето на Германия”, каза той в интервюто си за ДВ.

Налага се да защитаваме демокрацията!

По повод предстоящите избори в няколко европейски страни Йоздемир казва, че десните популисти в Европа едва ли ще вървят все нагоре. Но въпреки това е предпазлив: „Прогнозата ми за Брекзита беше неправилна, прогнозата ми за Путин беше неправилна. В същото време обаче виждам успеха на Макрон във Франция и знам, че много хора вече са го разбрали: трябва да защитаваме демокрацията си срещу господин Путин, господин Ердоган и Тръмп.”

В края на интервюто лидерът на Зелените обобщава: „В какво да вярваме? Дали в Европа, в Просвещението и в либералната демокрация, или пък в начините за решаване на конфликти от миналия век, които ни тласнаха към катастрофи и хаос? Сигурен съм, че ако демократите са готови да се борят, ние ще победим.”

*Текстът е публикуван тук>>

 

 ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Роботи ще ”заемат” 800 млн. работни места след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.