ЕС:Без сделка по Брекзит се връщаме 44 г. назад

Последно обновяване: 12:39 | 12 ноември 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Мишел Барние - преговарящ за Брекзит от страна на ЕС, има сериозни опасения за бъдещето на преговорите по Брекзит
Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че се подготвя за вероятността да не бъде постигнато споразумение с Лондон. stat
Той обаче подчерта, че това не е предпочитания от него сценарий, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Това не е моята опция, която би представлявала връщане с 44 години назад /датата на влизане на Великобритания в ЕС - бел.АФП/. Но това е възможно", посочи Барние в интервю за френския седмичник "Журнал дю диманш".

Всеки трябва да се подготви за това, както държавите, така и предприятията. Самите ние се подготвяме технически, добави той.

Без споразумение Обединеното кралство ще се върне на 29 март 2019 г., датата на излизането му от ЕС, "в режима на общото право на Световната търговска организация, с отношения подобни на тези, които поддържаме с Китай", предупреди Барниe.

В петък ЕС даде на Лондон две седмици да изясни ангажиментите си по условията на развода, поставяйки това изискване като условие за започването на преговори за бъдещите търговски връзки с Великобритания.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.