Евросъюзът удължи с година санкциите срещу Крим

Последно обновяване: 12:40 | 19 юни 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
ЕС забрани инвестициите в Крим, включително и в туризма
Ограничителните мерки по отношение на Крим и Севастопол на ЕС са удължени до 23 юни 2018 година. stat
Това формално решение бе прието в понеделник от външните министри на страните-членки на ЕС на среща в Брюксел, съобщи прес-службата на Европейския съвет.

"Ограничителните мерки против Крим и Севастопол се удължават до 23 юни 2018 година", се казва в заявлението на прес-службата.

Санкциите по отношение на Крим и Севастопол са били удължени с година без обсъждане - нещо повече, заявлението на Европейския съвет е било публикувано преди пристигането на всички министри на 28-те държави-членки за срещата.

Съответното политическо решение беше съгласувано на 6 юни на среща на посланиците на 28-те държави от ЕС в Брюксел.

Санкциите по отношение на Крим включват забрана за внос в ЕС на всякакви кримски стоки, забрана за всякакви евроинвестиции на територията на Крим, включително и покупки на недвижимост, финансиране на бизнес и предоставяне на услуги, в т.ч. и туристически.

Европейски кораби нямат право да влизат в кримски пристанища с изключение на извънредни ситуации.

За износ от ЕС за Крим са забранени стоки и технологии в областта на транспорта, телекомуникациите, енергетиката, нефтодобива и нефтопреработката, добивът на природни ресурси. Забранено е също оказването на всякакъв вид технически услуги на компании от тези сектори.

Политиката на санкции на ЕС по отношение на Русия включва три независими направления: визови ограничения против руски граждани, икономически санкции против някои руски държавни компании в нефтения, отбранителния и финансовия сектори, както и ограничителни мерки против Крим.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
77%
гласували: 74
23%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.