5 приоритета за българското председателство на ЕС

Последно обновяване: 10:15 | 20 април 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Депутатите да изслушаха вицепремиера Деница Златева
Парламентът изслуша вицепремиера Деница Златева за подготовката на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. stat
Сигурността се очертава като основен елемент от подготовката за българското председателство на Европейския съвет, посочи служебният вицепремиер Деница Златева от трибуната на Народното събрание.

По думите й това е тема, която има интерес както от страна на Брюксел, така и от страна на дипломатическите представителства. Тя посочи, че ще гарантира приемственост на всички екипи, ангажирани с председателството.

По отношение на инфраструктурата са финализирани всички изисквания по отношение на НДК като основна сграда за председателство. Тя допълни, че е приключена и поръчката за ремонта на втория обект, който е дом 2 в „Бояна“.

Златева обясни, че по отношение на финансирането на председателството с постановление на Министерски съвет от 5 април са осигурили необходимите финансови ресурси в предоставения бюджет в рамките на 50 млн. лв.

По думите й е финализиран и комуникационният план, одобрена е и визуалната идентичност на българското председателство.

Златева заяви, че мярката, свързана с необходимостта от осигуряване на допълнителен персонал за нуждите на председателството и мотивационна програма, трябва да се вземе от редовното правителство.

Вицепремиерът поясни, че е започнато и изготвяне на културната програма.  Предвидени са 7 събития на този етап в рамките на парламентарното измерение. Ключова ще бъде и ролята и на бъдещата Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Златева поясни, че в рамките на българското председателство се предвижда във формат 27 държави + Великобритания и среща на върха на страните от Западните Балкани.

На 24 април на заседание на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет се очаква да се приемат всички препоръки и да се изготвят и приемат указания към преговорните екипи.

„На 26 март на Министерски съвет тези указания ще бъдат приети с решение“, каза тя и посочи, че се очаква това да бъдат последните консултации.

С решение на Министерски съвет и на секторните министерства са се възползвали от правото си да използват капацитета на българи, които работят в структурите на Европейския съвет и Европейския парламент. По думите й 10 души са одобрени, които в рамките на 6 месеца ще подпомогнат официалното ни представителство в Брюксел.

„Освен това и представител на Генералния секретариат на съвета ще бъде командирован да подпомогне работата на държавата ни като председателства“, каза тя.

Председателството акцентира върху пет основни приоритета.


„Първият е работни места и конкурентоспособност. Вторият основен приоритет е съюз, който оправомощава и защитава своите граждани. Тук говорим за равен достъп до образование, борба с бедността, модернизация на европейски образователни системи, сближаване на образование, обучение и потребност на бизнеса“, каза Деница Златева, цитирана от "Фокус".

Златева посочи, че третият основен приоритет е свързан с енергийния съюз, с акцент върху устойчивото му изграждане. Тя обясни, че четвъртият приоритет е Европейският съюз като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, гарантиране на вътрешната и външната сигурност, прилагане на всеобхватната политика за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите –членки, които са външни граници на Съюза. По думите й петият приоритет е Съюзът като мощен фактор на световната сцена.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати