Йотингер: Британците да си плащат до 2020 г.

Последно обновяване: 12:22 | 7 август 2017
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
В бюджета на ЕС заради Брекзита няма да достигат годишно 11-12 милиарда евро, смята Йотингер
Британците ще трябва да продължат да плащат на ЕС за дългосрочните програми поне до 2020 година, дори след излизането си от Евросъюза. stat
Такова мнение изрази в интервю за днешния в."Билд" еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британците ще трябва да плащат и след излизането си от Евросъюза през 2019 година по дългосрочните програми, договорени преди решението за Брекзита миналата година, посочи пред изданието Йотингер. Така че Лондон ще трябва да превежда пари поне до 2020 година, допълни той.

Еврокомисарят отбеляза, че в дългосрочен план на бюджета на ЕС заради Брекзита няма да достигат годишно 11-12 милиарда евро, като недостигът ще бъде компенсиран с орязвания на бюджета и по-големи вноски на страните членки, но ЕС може да спести пари като премахне отстъпки, за които се е бил договорил със страни членки, включително Великобритания.

Европейската комисия през юни очерта пет сценария за справяне с допълнителните разходи, предизвикани от излизането на Великобритания от ЕС, посочвайки, че Евросъюзът може да се обърне към източници като корпоративните данъци, данъка върху финансовите трансакции или налози върху електроенергията, горивата и въглеродните емисии.

Официалните преговори за излизането на Лондон от ЕС започнаха на 19 юни в Брюксел, почти година след референдума, на който британците подкрепиха напускането на блока.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.