Европа ”възстава” срещу дългата ръка на Москва

Последно обновяване: 17:02 | 14 ноември 2017
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Плакат на Владимир Путин
Истерията от дългата ръка на Москва се прехвърли и отвъд океана, близо година след дискусиите по темата за намесата на Русия в изборите за президент на САЩ. stat
Въпросът за предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на чужди страни засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. В Брюксел вече обмислят начини за подобряване на общите стратегии за справяне с предизвикателството, пише "Фокус".

Миналата седмица министри на външните работи на осем страни от Европейския съюз (Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чешката република, Латвия, Румъния и Великобритания) отправиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив за предприемане на повече мерки за противодействие на пропагандата.

Страни като Полша, Швеция и Литва призоваха за повече действия срещу кампаниите за пропаганда и дезинформация, зад които според тях стои Русия. Налице са опити на „външни актьори“ да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС, отбелязаха първите дипломати на осемте страни от Общността.

Писмото се превърна в основа за дискусията, която се проведе в понеделник в рамките на среща на външните министри на ЕС в Брюксел. Тонът обаче зададе Испания, след като още в края на миналата седмица трима министри от централното правителство в Мадрид обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия.

Мадрид: От Русия идва ”дезинформация” за каталунската криза

В рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която се проведе в понеделник, Мадрид бе категоричен, че разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания.

Това потвърди министърът на външните работи Алфонсо Дастис и министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал.
Двамата испански политици увериха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври.

Първият дипломат на Мадрид подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, голяма част от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която са изтъквани предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания.

На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му, крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството му по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация.

По-късно вечерта, в рамките на официалната вечеря, организирана след края на дискусиите в Брюксел, министър-председателят на Великобритания Тереза Мей нападна по необикновен за нея начин Русия, обвинявайки Кремъл, че се меси в чужди избори и разпространява фалшиви новини с цел предизвикване на раздор сред западните държави. Мей заяви, че Москва „застрашава международния ред“ и предупреди, че Обединеното кралство ще „направи всичко необходимо, за да се защити“.

Тереза Мей: И След Брекзит ще защитаваме Европа от Русия

„Русия иска да превърне информацията в оръжие. Властите са поръчали на държавните медии да измислят фалшиви новини и да публикуват снимки, направени на „Фотошоп“, в опит да всеят раздор на Запад и да сринат авторитета на нашите институции“. Обединеното кралство ще направи всичко, което е необходимо, за да се защити и ще работи със своите партньори за това“, категорична бе Тереза Мей.

Във вторник недоволството от действията на Москва изразиха и управляващите в Нидерландия. Руските спецслужби се опитват да влияят на общественото мнение в Нидерландия чрез разпространяването на фалшиви новини. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен в писмо, изпратено до долната камара на парламента.
В него се казва, че правителството на Нидерландия намира за крайно нежелателно „влиянието на държавни субекти върху общественото мнение мнение, вътрешните работи или демократичните процеси“.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 49
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.