ЕС: Няма членство за Турция, ако върне смъртното наказание

Последно обновяване: 21:50 | 18 март 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Президентът Ердоган на честването на 102-та годишнина от битката при Галиполи
Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако Турция възстанови смъртното наказание, това ще означава край на преговорите с нея за присъединяване към ЕС. stat
Турция няма да се присъедини към ЕС не заради нежеланието на страните членки на съюза, а защото не иска да въведе европейските стандарти, подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред неделното издание на германския таблоид "Билд", цитиран от БТА.

Турция никога не е била по-далеч от Европейския съюз, заяви на свой ред и германският министър на външните работи Зигмар Габриел. 

"Днес Турция несъмнено е по-далеч от това да стане член на Европейския съюз от когато и да било преди", подчерта Габриел в интервю за списание "Шпигел".

Той увери, че винаги е имал съмнения дали Турция трябва да се присъедини към ЕС, но е бил в малцинство по въпроса в своята Германска социалдемократическа партия.

Зигмар Габриел каза това в момент, когато отношенията между Берлин и Анкара са в най-ниска точка.

Наскоро турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка".

Таблоидът "Гюнес" пусна рисунка на Меркел в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка. Изданието обвинява Ангела Меркел, че използва Холандия, Австрия и Белгия, за да подклажда допълнително враждебността.

Германският външен министър призова за установяване на специални отношения между ЕС и Великобритания.

Брекзитът може да послужи като модел за връзките на съюза с други държави в дългосрочен план, предположи той.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви пред германското обществено радио, че словесните нападки от страна на Турция и начинът, по който "върховенството на закона и редът в (страната) са били потъпкани" след неуспешния опит за преврат от юли, означават, че нищо не може да обедини Анкара и Брюксел в момента.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?