ЕС: Няма членство за Турция, ако върне смъртното наказание

Последно обновяване: 21:50 | 18 март 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Президентът Ердоган на честването на 102-та годишнина от битката при Галиполи
Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако Турция възстанови смъртното наказание, това ще означава край на преговорите с нея за присъединяване към ЕС. stat
Турция няма да се присъедини към ЕС не заради нежеланието на страните членки на съюза, а защото не иска да въведе европейските стандарти, подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред неделното издание на германския таблоид "Билд", цитиран от БТА.

Турция никога не е била по-далеч от Европейския съюз, заяви на свой ред и германският министър на външните работи Зигмар Габриел. 

"Днес Турция несъмнено е по-далеч от това да стане член на Европейския съюз от когато и да било преди", подчерта Габриел в интервю за списание "Шпигел".

Той увери, че винаги е имал съмнения дали Турция трябва да се присъедини към ЕС, но е бил в малцинство по въпроса в своята Германска социалдемократическа партия.

Зигмар Габриел каза това в момент, когато отношенията между Берлин и Анкара са в най-ниска точка.

Наскоро турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка".

Таблоидът "Гюнес" пусна рисунка на Меркел в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка. Изданието обвинява Ангела Меркел, че използва Холандия, Австрия и Белгия, за да подклажда допълнително враждебността.

Германският външен министър призова за установяване на специални отношения между ЕС и Великобритания.

Брекзитът може да послужи като модел за връзките на съюза с други държави в дългосрочен план, предположи той.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви пред германското обществено радио, че словесните нападки от страна на Турция и начинът, по който "върховенството на закона и редът в (страната) са били потъпкани" след неуспешния опит за преврат от юли, означават, че нищо не може да обедини Анкара и Брюксел в момента.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За балотажа на изборите за президент във Франция


Франсоа Фийон
кандидатът на Републиканците за президент на Франция
Марин Льо Пен
кандидат за президент на Франция от Националния фронт
30%
гласували: 71
70%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Петият служебен кабинет се спъна в... бъдещи избори

Скоро слиза от сцената и петото служебно правителство в историята на т. нар. преход - кабинетът “Герджиков“.