В Елин Пелин са обидени, че ги изкарват фашисти

Последно обновяване: 09:49 | 14 февруари 2017
Редактор: Таня Тодорова
Жителите на Елин Пелин не искат да приемат семейство бежанци
"Изкарахте ни фашисти и хора, които нямат хуманизъм. В Елин Пелин има много хуманизъм, ние сме много хуманни, има много толерантност към чужденците." stat
Това заяви пред bTV кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, но все пак остана категоричен, че няма да пусне бежанци в населеното място.

Вчера се наложи полицията да се намеси, след като местни хора излязоха да протестират срещу настаняването на семейство сирийци там.

Освен да ги настани, общината отказва и да издаде документи на семейството, което обаче има хуманитарен бежански статут.

"Това, което ще правя, е да следвам волята на хората в Елин Пелин", заяви кметът Симеонов.

"Тази каша не я забъркахме ние. В Европа и България не се прави разлика между бежанци и узурпатори", каза той по казуса.

По неговите думи в малкия град потърсилите настаняване няма как да се адаптират, докато в големия - можело.

Въпреки неговия отказ и отказа на жителите да дадат убежище на сирийците кметът заяви: "Ние винаги сме помагали на хората, които са имали нужда".

Има над 30 човека, които живеят незаконно в Елин Пелин, обясни още кметът. По думите му хората са притеснени от това. Тези хора (семейството с отказаните документи – б. ред.) може да не са такива, но след тях ще дойдат още 1000”, каза Симеонов.

Адвокат Николай Хаджигенов пък е на друго мнение. Той нарече действията на кмета незаконосъобразни и престъпление. "Това е откровен фашизъм", коментира защитникът.

„Тези двама души трябва да използват законовите си възможности. На тавана може да живее Торбалан, от него не ви ли е страх. Ще дойдат 1000 души, и ще ви набият на кол…. Хайде малко по-сериозно се дръжте”, посочи още адвокат Хаджигенов.

„Ние не сме съгласни милиони имигранти да дойдат тука, както с случва в центъра на София”, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 237
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?