Над 50% от кандидатите не стават за армията

Последно обновяване: 21:36 | 13 септември 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Генерал Андрей Боцев: Не е тайна, че личният състав е около 28 - 29% под щата
Парламентарната комисия по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 година. stat
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев заяви, че от по-голямо значение са действията за решаване на проблемите в армията, а не с какви думи ще наречем състоянието на Въоръжените сили, предаде Агенция „Фокус“.

Той обясни, че личният състав е най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия.

„Не е тайна, че личният състав е около 28 - 29% под щата и непрекъснато се увеличава. Причините са ниското заплащане, социални пакети и т.н.“, коментира Андрей Боцев.

Той посочи, че 30% от явяващите се не могат да преминат медицинските тестове, а 20 - 30% отпадат, защото не могат да преминат теста за интелигентност.

Според началника на отбраната състоянието на армията е ясно, но за да се излезе от него трябва да започне изпълнението на набелязаните мерки.

Вицеадмирал Пламен Манушев призова за смирение, защото всички военнослужещи са виновни за състоянието на Въоръжените сили, макар и не персонално.

Той заяви, че трябва политически консенсус по отношение на националната сигурност и отбрана. По думите му Българската армия частично не може да си изпълнява задълженията, а това вече е от десетилетия.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов обясни, че докладът на Министерски съвет е много по-откровен и критичен от този на служебния кабинет.

Симеон Симеонов от ДПС коментира, че трябва да се направи всичко възможно да има промяна в армията, да й бъде отделено сериозно внимание, за да се готвят военнослужещите, както трябва.

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че българите, като обичащи своята армия, искат да видят най-после пълен консенсус между всички политически сили, за да започне нов етап в развитието на Въоръжените сили.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че увеличаването на заплатите трябва да бъде основен приоритет за Министерството на отбраната и на парламента.

Николай Цонков от БСП коментира, че състоянието на Въоръжените сили е повече от критично и трябват спешни мерки.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Фалшива новина ли е..., а ти помниш ли...?


Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП
Севдалина Арнаудова, ПР на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
73%
гласували: 174
27%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

10 ноември 2017 г.

Досегашният зам.-финансов министър Кирил Ананиев беше избран от парламента за здравен министър, след като проф. Николай Петров подаде оставка.


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.