В Дания се обявиха против имиграцията от незападни страни

Последно обновяване: 08:19 | 6 февруари 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Бежанците ще бъдат изпращани към център за приемане извън Европа
Датските социалдемократи, най-голямата политическа формация, се обявиха против имиграцията от незападни страни. stat

Датската социалдемократическа партия (ДСП), която е опозиция на дeдесноцентристкото правителство, представи проект за реформи за намаляване пристигането на чужденци от незападни страни.
Предложената серия от мерки беше отхвърлена от другите леви партии.

"Искаме да поставим горна граница на броя на незападните чужденци, които получават убежище в Дания", обясни председателката на ДСП Мете Фредериксен.

"Искаме да реформираме освен това системата за даване на убежище, като разположим центрове за приемане извън Европа. В бъдеще бежанци ще могат да получат убежище в Дания само чрез квоти, определени от ООН", добави тя.

Според плановете бежанци, които се появят неочаквано в Дания ще бъдат изпращани към център за приемане извън Европа, например в Северна Африка, докато тече разглеждането на техния случай.

Ако молбата им бъде одобрена от датските имиграционни служби, кандидатите за убежище няма да получат разрешение да отидат в Дания, а ще останат в транзитната страна, където е била разгледана молбата им, под защитата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, но на разноски на Копенхаген.

Дания прие малко под 30 000 души в миграционната криза през 2015 - 2017 г., преди да затвори границите си с Германия и да засили контрола над пристигащите. За миналата година убежище в страната са поискали 3500 души. Населението на Дания е 5,7 милиона и тя няма възможност да интегрира повече чужденци на своя територия, твърди Мете Фредериксен.

Две леви опозиционни партии вече отхвърлиха текста, представен малко повече от година преди следващите избори, определяйки предложенията като нереалистични и като прехвърляне на отговорността на Дания върху Северна Африка.

В Стокхолм шведският премиер социалдемократ Стефан Льовен изрази учудване от предложението на г-жа Фредериксен и подчерта, че неговата страна отстоява правото на убежище.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
6%
гласували: 235
94%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.