Чешкият президент назначи за премиер милиардера Андрей Бабиш

Последно обновяване: 15:05 | 6 декември 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Бабиш в предишното си амплоа на финансов министър присъства на филмовия фестивал в Карлови Вари
Чешкият президент Милош Земан назначи за премиер Андрей Бабиш, водач на спечелилото изборите през октомври центристко движение АНО. stat
Бабиш положи клетва на тържествена церемония в Пражкия замък, съобщи БТА.

Чешкият президент назначи за премиер бизнесмена милиардер, въпреки че до момента той не си е осигурил парламентарна подкрепа за еднопартийния си кабинет на малцинството и в средата на слеващия месец му предстои вот на доверие с несигурен изход.

Правителството ще бъде назначено в пълния си състав и ще встъпи в длъжност на 13 декември, което ще даде възможност на Бабиш да участва в срещата на върха на Европейския съюз на 14 и 15 декември.

Очаква се кабинетът да се състои от 14 министри.

На парламентарните избори в Чехия през октомври популисткото движение АНО (Акция на недоволните граждани) на 63-годишния Бабиш спечели близо 30 процента от гласовете и си осигури 78 от общо 200-та места в Камарата на депутатите.

След изборите Андрей Бабиш заяви, че неговата партия е проевропейска, част от ЕС и НАТО. Той изтъкна, че ЕС трябва да спре да говори за Европа на две скорости.

Традиционните партии досега отказват да влязат в коалиция с АНО, тъй като срещу неговия лидер се води следствие за измама с евросубсидии.

Чешката полиция поиска от парламента да отнеме депутатския му имунитет. Бабиш притежава бизнес империя, която обхваща над 250 фирми, в това число вестници и най-слушаното в страната радио, поради което често го сравняват с италианския медиен магнат и бивш премиер Силвио Берлускони.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.