Райчев: За България не е изгодно да влиза сега в Шенген

Последно обновяване: 09:37 | 9 февруари 2018
Сн.: Bulphoto
Андрей Райчев: Сега, обаче е времето да влезем в еврозоната
Струва ми се, че холандският премиер Рюте не ни подкрепи за влизане в Шенген. На България не ѝ е изгодно да влиза в Шенген в момента. stat
По-скоро ние необходимо за престиж и завършване на европейската интеграция кандидатстваме.

Това обясни в предаването "Денят започва" по БНТ социологът Андрей Райчев.

 По отношение на влизането на България в еврозоната, Райчев е категоричен, че страната в момента е в най-добрата си форма за приемане и "ако не се случи сега, ще се отложи много във времето".

Социалният антрополог Харалан Александров се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че влизането в еврозоната би било "крупен успех". Той го определени като много по-важно от приемането ни в Шенген. Логиката е да се инвестират усилията и ресурсите в довършване на битката за еврозоната, обясни той.

Споровете и дебатите около Истанбулската конвенция според Андрей Райчев са повишили напрежението между БСП и ПЕС, защото БСП и още няколко социалистически партии в Източна Европа се различават от ПЕС политически. Говорим за несъвместими линии - БПС е против и заема консервативна позиция, а ПЕС - либерална позиция, обясни Райчев.

Харалан Александров допълни, че Конвенцията е разделила много институции и общности у нас и даде за пример академичната общност в лицето на БАН и СУ.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Шенгенското пространство

или шенгенската зона представлява група от 25 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си.

Името на Шенгенското споразумение произлиза от люксембургското село Шенген през 1985 година. Почти всички държави-членки на Евросъюза прилагат споразумението. Изключение правят:

   - Кипър, България, Румъния и Хърватия - не са изпълнили процедурите за прилагането му;
   - Република Ирландия и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не членуват в ЕС, също прилагат шенгенските правила.


Насилената Галина, която писа на Борисов: Измива си ръцете!

Не се надявам на Бойко Борисов, въпреки че му хвърлям ръкавица - измива си ръцете с натиска от подпиращите го на трона псевдопатриоти и синодалните "духовници".