Нинова:Истината за Истанбулската конвенция е доклада към нея

Последно обновяване: 11:30 | 3 февруари 2018
Редактор: Димитър Михайлов
Корнелия Нинова, председател на БСП, пред журналисти
Обяснителният доклад към Истанбулската конвенция не придружаваше решението на Министерски съвет, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. stat
В интервю за NOVA лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира как трябва да се представи времето на комунизма в учебниците по история, защо партията й не иска да подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, защо от левицата искат Сметната палата да направи одит на правителството и редица други теми.

Как трябва да се изучава комунизмът в училище?

„Не сме против да се изучава този период, но бихме искали да се изучава обективно”, заяви Корнелия Нинова.

В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм – в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи, коментира тя.

„Според нас чрез миналото по посяга на бъдещето, защото това ще се учи от деца, които нямат спомени за тези периоди и ще го попият такова каквото им се представя в учебниците”, добави лидерът на БСП.

Защо БСП не иска парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция?

„Истинската същност на текстовете от Истанбулската конвенция си проличава не толкова в конвенцията, където е казано „социален пол”, а от обяснителния доклад на Съвета на Европа към нея. В този доклад се обяснява всеки член от конвенцията и истината лъсва там. Може би неслучайно този доклад не придружаваше решението на Министерски съвет за одобрение на конвенцията”, заяви Корнелия Нинова.

Тя смята, че този доклад е бил скрит, а "когато човек го прочете, разбира защо".

„В член 311 от доклада е записано, че страните по конвенцията трябва да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и до доведе до предоставяне на статут на бежанец”, обясни Нинова.

Тя обясни защо от левицата настояват за провеждане на референдум по темата.

„В един референдум има информационна кампания, всеки от нас ще заяви позицията си, ще тръгнем из страната, ще обясняваме на хората и едната, и другата страна. Най-разумно е в това разделение, в което попаднахме, хората да се произнесат”, заяви тя.

"Убедена съм, че хората трябва да се произнесат за ратификацията на Истабулската конвенция", подчерта Корнелия Нинова.

Защо левицата иска Сметната палата да направи одит на кабинета?

"Миналата година правителството разпредели 1,5 милиарда лева извън бюджета, само от началото на тази година са разпределени извън бюджета може би 200 милиона лева. В тази правова и парламентарна държава има ред. Законът за бюджета се приема единствено от парламента. Бойко Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република като след това разпределя средства извън Закона за бюдета. Нормално и редно е той да влезе в парламента и да каже, че иска актуализация на бюджета", коментира лидерът на БСП.

Анкета: Какви се причините за раздора около Истанбулската конвенция?


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За провеждането на референдум за Истанбулската конвенция


Корнелия Нинова
Председател на БСП
Форум "Гражданско участие"
92%
гласували: 138
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Насилената Галина, която писа на Борисов: Измива си ръцете!

Не се надявам на Бойко Борисов, въпреки че му хвърлям ръкавица - измива си ръцете с натиска от подпиращите го на трона псевдопатриоти и синодалните "духовници".